Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KATASTROFALNI POTRES

Hrvati s Ugljana u Maroku: 'Meni je pao dimnjak, skoro me ubio'

Autor: R.H.

09.09.2023. 13:50
Hrvati s Ugljana u Maroku: 'Meni je pao dimnjak, skoro me ubio'

Foto: ReutersSnažan potres, koji je kasno u petak pogodio Maroko, odnio je preko 800 ljudskih života, a stotine ih je ozlijeđeno. Potres je bio magnitude 7,2 po marokanskom geofizičkom centru, a mnoge zgrade su uništene, dok su stanovnici u velikim gradovima pobjegli iz svojih domova.


Drago i Sonja, Hrvati s Ugljana, koji godinama žive u Maroku, ispričali su za 24sata svoja svjedočanstva o potresu.


– Žena me probudila da je potres, ja sam spavao dubokim snom. Kod ovog sam potresa imao puni gori osjećaj nego u Zagrebu, puno gori. Kad me žena probudila, prašina je bila svuda, a onda je pao i dimnjak, dosta nezgodna situacija. Mene potresi prate kao vjerni psi pa sam valjda već izdresiran na to. Bio sam u krevetu, spavali smo i onda je počelo. Ovdje je bio žestok potres. Ja sam u starom dijelu Marakeša gdje su stare zgrade, meni je pao dimnjak, skoro me ubio, ali čovjek, eto, ima sreće, govore Drago i Sonja za 24sata.


“Ostajemo tu…”
– Dimnjaci su se kao u Zagrebu srušili, pale su vaze, ima pukotina. Meni je dimnjak pao, ruku mi je ozlijedio. Dobro da smo živi od tog dimnjaka, opasno je baš bilo. Sada metemo, čistimo, trebam isprazniti bazen gdje je pao dimnjak. Imamo dosta posla. Djeca nisu s nama, jedan je u Zagrebu, jedan na otoku, s nama su dva psa – Toto i Maja. Psi su super, ali nije nam bilo ugodno, rekao je Drago.


– Nije me strah novih potresa, tu smo, nemamo što, ostajemo tu, imamo posla sve što je uništeno renovirati. Inače se bavimo turizmom. U gradu ima oštećenih zgrada, ima napuklih zidova, a stari dio grada – Medina je izgrađena prije 100 godina. Nema puno armiranog betona pa i manji potres može uzrokovati velika oštećenja. Generalno smo dobro prošli. Mislio sam da mi je slomljena ruka, ako mi bude oteklo, onda ću morati otići u bolnicu, zaključio je Drago za 24sata.