Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

velika tragedija

U najgorem potresu u Maroku u zadnjih 60 godina poginulo više od tisuću ljudi

Autor: Hina

09.09.2023. 16:54
U najgorem potresu u Maroku u zadnjih 60 godina poginulo više od tisuću ljudi


Broj poginulih u potresu koji je pogodio Maroko kasno u petak premašio je tisuću ljudi, objavilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova. Ministarstvo je reklo da je poginulo 1037 ljudi, a 1204 je ozlijeđeno, od kojih je “721 u kritičnom stanju”. Katastrofalan potres, najgori u posljednjih 60 godina, imao je magnitudu 7,2, po marokanskom geofizičkom centru.


Centar je rekao da se potres dogodio nešto poslije 23 sata (22:00 GMT) u području Ighila na Visokom Atlasu.


Reuters


Lokalni dužnosnici kažu da se najveći dio smrtnih slučajeva dogodio u području visokih planina koje su teško dostupne. U Marakešu, najbližem velikom gradu epicentru potresa, stanovnici su noć proveli na otvorenom u strahu od povratka u svoje domove.
Stanovnici tog grada rekli su da su se neke zgrade srušile u starom gradu, mjestu UNESCO-ove svjetske baštine. Lokalna televizija prikazala je slike srušenog minareta džamije s krhotinama koje leže na smrskanim automobilima.


“Još uvijek ne mogu spavati u kući jer sam pod šokom, a i zato što se stari grad sastoji od starih kuća”, rekao je Džauhari Mohamed, stanovnik starog grada Marakeša, opisujući očajne scene dok su ljudi bježali u potrazi za sigurnošću.