Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

"primirje" za božić

Borrell: Prekid vatre koji je objavila Moskva nije vjerodostojan

Autor: Hina

06.01.2023. 20:30
Borrell: Prekid vatre koji je objavila Moskva nije vjerodostojan

Foto: ReutersŠef diplomacije Europske unije Josep Borrell opisao je u petak kao “licemjerje” prekid vatre koji je Moskva objavila u Ukrajini povodom pravoslavnog Božića, ocijenivši ga “nevjerodostojnim”.


“Kremlju potpuno nedostaje vjerodostojnost i ova izjava o želji za jednostranim prekidom vatre nije vjerodostojna”, rekao je Josep Borrell novinarima na marginama posjeta Fezu u Maroku.


“Odgovor koji svima nama pada na pamet je skepticizam pred toliko licemjerja”, rekao je.
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak svojoj vojsci da poštuje primirje “duž cijele crte dodira između strana u Ukrajini” 6. i 7. siječnja, što je prvo veliko primirje od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana. Unatoč toj najavi, u petak su nastavljeni topnički napadi.


Da bi se prekid vatre smatrao valjanim, “mora postojati potpuni prekid vojnih napada. Mora doći do povlačenja (ruskih) trupa i njihove vojne opreme s ukrajinskog teritorija”, objasnio je Borrell.


“U nedostatku takvih konkretnih akcija, jednostrani prekid vatre izgleda kao pokušaj Rusije da kupi vrijeme kako bi pregrupirala svoje trupe i pokušala obnoviti teško narušeni međunarodni ugled”, rekao je Borrell.


Također je uperio prst u rusku “propagandu” koja za globalni skok cijena hrane i energenata krivi “europske sankcije” što posebno kažnjava Afriku.


“To je potpuna neistina. Ruska vojska je ta koja je uništila silose za žito, koja je uništila polja i posijala mine, uništila ceste i blokirala luke u Ukrajini”, naglasio je visoki europski dužnosnik.


Putin je neočekivano u četvrtak naredio primirje od 36 sati, kazavši da će se njime obilježiti Božić koji ruski pravoslavni kršćani slave 7. siječnja.


Ukrajina i zapadni saveznici su ga odbacili, nazvavši ga smicalicom kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.


Zvuci artiljerijske paljbe čuli su se na liniji bojišnice u Ukrajini u petak, nakon što je službeno stupilo na snagu primirje.