Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ipak slagali?

Borbe u Ukrajini nakon što je Rusija jednostrano proglasila primirje

Autor: Hina

06.01.2023. 19:37
Borbe u Ukrajini nakon što je Rusija jednostrano proglasila primirje

Foto: ReutersZvuci artiljerijske paljbe čuli su se na liniji bojišnice u Ukrajini u petak, nakon što je službeno stupilo na snagu primirje koje je jednostrano proglasila Moskva, a odbacio Kijev, piše Reuters.


Putin je neočekivano u četvrtak naredio primirje od 36 sati, kazavši da će se njime obilježiti Božić, koji ruski pravoslavni kršćani slave 7. siječnja.


Ukrajina i zapadni saveznici su ga odbacili, nazvavši ga smicalicom kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.
Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je primirje stupilo na snagu u 10 sati prijepodne “uzduž cijele crte bojišnice”, ali da Ukrajina nastavlja granatirati naseljena područja i vojne položaje.


Reuters nije uspio potvrditi je li intenzitet borbi usporio nakon početka primirja.


Jedan svjedok blizu fronte u regionalnoj prijestolnici Donecku, koji je okupirala Rusija, zamijetio je ispaljivanje projektila s položaja ruskih snaga na obodima grada nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu.


Ruske granate su rano u petak, kada Rusi i mnogi Ukrajinci slave Badnjak, pogodile Kramatorsk, ukrajinski grad blizu bojišnice u regiji Doneck blizu bojišnice.


Oštećeno je 14 kuća, ali nema žrtava, rekao je gradonačelnik.


Jedan je vatrogasac poginuo, a četiri su ozlijeđena nakon što su ruske snage granatirale vatrogasnu postaju u gradu Hersonu na jugu Ukrajine prije stupanja primirja na snagu rano u petak, kazao je guverner regije.


Reuters nije mogao potvrditi te navode.


Nedugo nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu, lokalni ruski dužnosnici optužili su Ukrajinu za granatiranje Donecka, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.


Denis Pušilin, čelnik okupiranog dijela Donecka koje su postavile ruske vlasti, kazao je u četvrtak da se Putinova odredba odnosi samo na ofenzivne operacije te da će njegove snage uzvratiti u slučaju ukrajinskih napada.


Usprkos zračnim uzbunama u nekoliko regija, ukrajinski dužnosnici nisu zabilježili veće zračne udare nakon stupanja na snagu primirja.