Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

bijela kuća

Biden za idući tjedan planira objavu kandidature za još jedan mandat

Autor: Hina

21.04.2023. 08:00
Biden za idući tjedan planira objavu kandidature za još jedan mandat

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden i njegov tim mogli bi videom objaviti svoju kampanju za reizbor idućeg tjedna, doznaje se u četvrtak iz dobro obaviještenih izvora.


Bidenova (80) objava poklopila bi se idućeg utorka s godišnjicom pokretanja njegove kampanje za izbore 2020. godinu dana ranije, rekao je izvor tražeći da ostane anoniman.


Washington Post i CNN također su objavili, pozivajući se na anonimne izvore, da bi Biden svoju predsjedničku kampanju trebao započeti objavom videa. Post također najavljuje da bi to moglo biti u utorak, na godišnjicu pokretanja utrke za pobjedu nad sadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom. Dnevnik ipak ističe da planovi Bidenovog tima nisu dovršeni i da bi objava mogla biti odgođena.
Bidenovi suradnici intenzivno rade na planu dugo očekivanog pokretanja predsjedničke kandidature za drugi četverogodišnji mandat, a Biden je prošli tjedan rekao da će svoju kampanju pokrenuti “relativno brzo”.


Biden je dugo govorio da se namjerava ponovno kandidirati, ali nedostatak službene objave potaknuo je sumnju među pristašama o tome hoće li se jedan od najstarijih svjetskih čelnika odlučiti kandidirati te treba li se posvetiti još jednom četverogodišnjem mandatu. Američki predsjednik imao bi 86 godina na kraju drugog mandata.


Proteklih tjedana Biden je u političkim govorima iznio vjerojatne teme reizbora, osigurao liječničku potvrdu da je “sposoban za dužnost”, rekao demokratima da preurede stranački kalendar primarnih izbora na način koji ide u prilog njegovoj nominaciji i odabrao Chicago kao grad u kojem bi formalno iduće godine objavio svoju službenu nominaciju.


Biden se borio s niskim rezultatima javnog odobravanja, a anketa Reutersa/Ipsosa dovršena u nedjelju pokazala je da samo 39 posto Amerikanaca odobrava njegov učinak na dužnosti.


Iako se Biden suočava s malom ozbiljnom konkurencijom za demokratsku nominaciju, 45 posto demokrata reklo je u anketi Reutersa/Ipsosa u ožujku da misli da se ne bi trebao ponovno kandidirati 2024., dok je 48 posto smatralo da bi trebao.


Republikanci još nisu odabrali svog kandidata za predsjedničke izbore 5. studenoga 2024., ali ankete pokazuju da Trump vodi u skupini deklariranih i još neizjašnjenih republikanskih kandidata, koji uključuju guvernera Floride Rona DeSantisa, bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea i bivšu veleposlanicu u UN-u Nikki Haley.