Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Iran u fokusu

Američki ministar obrane počeo bliskoistočnu misiju

Autor: Hina

05.03.2023. 16:56
Američki ministar obrane počeo bliskoistočnu misiju

Foto: ReutersAmerički ministar obrane Lloyd Austin doputovao je u nedjelju u Jordan gdje je počeo bliskoistočnu misiju koja će obuhvatiti Izrael te Egipat, a njome želi iskazati potporu regionalnim saveznicima suočenima sa sve većom prijetnjom Irana.


Prije polaska  Austin je na Twitteru najavio sastanak s ključnim liderima u regiji “i potvrdio američku privrženost stabilnosti te regije i promicanju zajedničkih interesa naših saveznika i partnera”.


Američko ministarstvo obrane objavilo je uoči posjeta da će se razgovori fokusirati na sve veću prijetnju Irana stabilnosti u regiji, kao i o tome kako poboljšati multilateralnu sigurnost i suradnju kroz integriaranu zračnu i raketnu obranu.
U središtu razgovora bit će “cjelokupni pregled prijetnji povezanih s Iranom”, rekao je dužnosnik ministra obrane uoči posjeta.


“U te prijetnje ulaze iransko naoružavanje, uvježbanje i financiranje njemu bliskih skupina, agresija na moru, kibernetičke prijetnje, program balističkih raketa i napadi bespilotnim letjelicama”, rekao je.


U Izraelu će Austin izraziti zabrinutost zbog novog vala nasilja na Zapadnoj obali zbog čega su zabrinutost izrazili Jordan i arapske zemlje. Razgovarat će o diplomatskim naporima kako bi se smanjile napetosti prije muslimanskih i židovskih vjerskih blagdana.