Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Operacija na Zapadnoj obali

Izraelske snage izvršile raciju i ubile šestero Palestinaca

Autor: Hina

07.03.2023. 17:48
Izraelske snage izvršile raciju i ubile šestero Palestinaca

Foto: ReutersIzraelske snage izvršile su u utorak raciju u izbjegličkom kampu i opkolile kuću u operaciji u gradu Jeninu na Zapadnoj obali pri čemu je ubijeno najmanje šest Palestinaca, a ranjeno njih desetak, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.


Izraelska televizija Channel 12 objavila je da je jedan od mrtvih osumnjičen da je prošlog tjedna ustrijelio dva brata iz židovskog naselja u blizini palestinskog sela Huwara, ali izraelska vojska nije dala službenu potvrdu niti detalje o operaciji.


Snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju kako helikopteri lete iznad kolone vojnih vozila koja ulaze u Jenin, jedno od glavnih središta naoružanih palestinskih frakcija na okupiranoj Zapadnoj obali.
Huwara, palestinsko selo u blizini glavnog cestovnog raskrižja gdje se doseljenici i Palestinci često sukobljavaju, postalo je najnovije žarište u mjesecima sve većeg nasilja na Zapadnoj obali.


Tijekom noći na ponedjeljak, izraelski doseljenici napali su Palestince u selu, poprištu prošlotjednog divljanja desetaka doseljenika koji su tražili osvetu za ubojstvo dvojice Izraelaca.


Izraelska vojska i granične policijske snage rastjerale su gomilu koju je vojska opisala kao “određeni broj nasilnih pobunjenika” u Huwari.


Prošli tjedan doseljenici su zapalili desetke automobila i kuća u Huwari nakon što je dvojicu braće ustrijelio navodno palestinski naoružani napadač dok su sjedili u svom automobilu na obližnjoj kontrolnoj točki.


Od početka godine izraelske snage ubile su više od 65 Palestinaca, uključujući militante i civile, dok su u istom razdoblju Palestinci u nizu odvojenih napada ubili 13 Izraelaca i jednu Ukrajinku.