Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zabrinut zbog sitacije

Švicarski predsjednik osudio "ratno ludilo", protiv slanja oružja Ukrajini

Autor: Hina

12.03.2023. 18:48
Švicarski predsjednik osudio

Foto: Alain Berset / ReutersŠvicarski predsjednik Alain Berset, privržen neutralnosti svoje zemlje i veliki protivnik slanja oružja Ukrajini, osudio je “ratno ludilo”, doznaje se njegovog intervjua za nedjeljno izdanje lista Neue Zuercher Zeitung (NZZ).


“Osjećam to ratno ludilo u nekim krugovima. I vrlo sam zabrinut zbog toga jer taj osjećaj počiva na kratkoročnoj viziji”, rekao je Berset, dodavši da “se švicarsko oružje ne treba koristiti u ratovima”.


Socijaldemokratski predsjednik iz kantona Fribourg je istaknuo da je stajalište Saveznog vijeća po tom pitanju vrlo jasno.
“Razumijem i poštujem činjenicu da druge zemlje imaju drugačije stajalište, no treba se poštivati i švicarsko stajalište”, rekao je šef države.


“Reći jednostavno da je sada situacija drugačija i da Švicarska mora sve promijeniti ne obazirući se na svoje pravne temelje, to nije moguće”, odlučno je rekao predsjednik.


Naime, rasprava o neutralnosti Švicarske traje od ruske invazije na Ukrajinu  24. veljače prošle godine.


Švicarska, koja nije članica EU-a, uvela je sve sankcije europskog bloka protiv Moskve, ocijenivši da su kompatibilne s neutralnošću zemlje, no Bern odbija zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da im se dopusti preusmjeravanje uvezenog švicarskog oružja i streljiva prema Ukrajini.


Više je inicijativa stavljeno pred parlament da ublaži ta pravila, no proći će mjeseci prije nego se donese neka odluka.


Tijekom posjete UN-u, Berset je rekao da “nije trenutak za promjene i ne možemo raditi iznimke”, braneći tradicionalno “mudro i odmjereno” stajalište svoje zemlje.