ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

VLADIMIR PUTIN

"Rusija će trgovati s novim partnerima i tako doskočiti zapadnim sankcijama"

Autor: Hina

15.12.2022. 15:51

Foto: ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da će Rusija proširiti trgovinsku suradnju s novim partnerima uključujući preusmjeravanje plinskih tokova susjedima prema istoku, kako bi se lakše nosila sa zapadnim sankcijama.


Putin je u govoru koji je prenosila televizija rekao da će Rusija razvijati gospodarske odnose s partnerima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, kako bi osujetila napore Zapada da je ekonomski izolira.


“Uklonit ćemo ograničenja u logistici i financijama. Zapadne zemlje uvođenjem sankcija pokušale su gurnuti Rusiju na periferiju svjetskog razvoja. No, nikada nećemo krenuti putem samoizolacije”, rekao je.
“Naprotiv, širimo i širit ćemo suradnju sa svima kojima je to u interesu”, dodao je.


Ruska prodaja energije Europi naglo je pala od početka rata u Ukrajini. Putin je rekao da će povećati prodaju plina na istoku te je ponovio svoj plan izgradnje novog “plinskog čvorišta” u Turskoj.


Rekao je da će definirati cijene za prodaju plina u Europu koristeći “elektroničku platformu”. Očekuje se da će se rusko gospodarstvo u 2022. pasti za 2,5 posto, rekao je Putin.