Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PREDSJEDNIK ERDOGAN

Turska nije spremna pustiti Švedsku u NATO

Autor: Hina

08.11.2022. 19:54
Turska nije spremna pustiti Švedsku u NATO


Unatoč „pozitivnih koracima“ prema ispunjenju turskih zahtjeva za solidarnošću u borbi protiv terorizma, Ankara još uvijek nije spremna prihvatiti Stockholm u NATO savez, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak.


„Njegova vlada još uvijek mora umiriti zabrinutu tursku javnost da je solidarnost u NATO-u osigurana ususret izborima iduće godine“, rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Ankari.


„Vjerujem da će me moj dragi prijatelj Kristersson razumjeti u ovom trenutku“, rekao je Erdogan, dodavši da Turska i dalje očekuje „konkretne“ poteze Švedske, uključujući izručenje nekih osumnjičenika koje Ankara smatra „teroristima“.
Erdogan je među osumnjičenicima čije izručenje traži imenovao bivšeg glavnog urednika sada ugašenih novina povezanih sa skupinom islamskog političkog vođe Fenthullaha Gülena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Turska tu skupinu klasificira kao terorističku.


Turska blokira ulazak Švedske i Finske u NATO savez, a kao razlog navodi njihovu pretpostavljenu potporu za skupine poput zabranjene Kurdske radničke stranke (PKK), koju Europska unija i SAD drže terorističkom organizacijom. Turska podržava politiku otvorenih vrata NATO saveza i nada se da će planirani sastanak triju zemalja u Stockholmu kasnije ovog mjeseca proizvesti „pozitivniji ishod“, dodao je Erdogan.


Stockholm „razumije da postajanje saveznikom NATO-a uključuje dužnosti prema drugim članicama, uključujući Tursku“, rekao je Kristersson.


„Ponudio sam načine na koje bi Švedska mogla pomoći Turskoj u borbi protiv terorizma … U potpunosti ćemo implementirati trilateralni memorandum“, dodao je, referirajući se na dogovor postignut između Turske, Švedske i Finske krajem lipnja.


Osim Mađarske, Turska je jedina članica Saveza koja dosad nije ratificirala ulazak dviju država u članstvo NATO-a.