Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Ne samo prekršaj

Svako spolno uznemiravanje bit će kazneno djelo

Autor: Hina

01.09.2023. 09:48
Svako spolno uznemiravanje bit će kazneno djelo

Foto: Arif SitnicaSvako spolno uznemiravanje, pa i jednokratno, bit će kazneno, a ne prekršajno djelo, a u strožem zakonu protiv nasilja nad ženama povećavaju se i novčane kazne, piše u petak Jutarnji list. Onaj koji spolno uznemiri blisku osobu, drugu osobu kojoj je nadređen, osobu koja je o njemu ovisna ili je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta ili tjelesne i duševne smetnje, bit će kažnjen kaznom zatvora do dvije godine.


Minimalna kazna za spolni odnos bez pristanka u kojem nije upotrijebljena sila povećat će se u Kaznenom zakonu s jedne na tri godine zatvora, a povećat će se i sve minimalne novčane kazne u prekršajnom Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, i to za 10-ak posto.


Posebno kazneno djelo


Mjere zabrane približavanja neće se moći izreći na manje od 50 metara, a za kršenje zaštitnih mjera – među kojima su i zabrana uznemiravanja, zabrana uhođenja, obavezan psihosocijalni tretman i udaljenje iz zajedničkog kućanstva – automatski će se izricati kazna zatvora do 10 dana, umjesto sadašnje novčane kazne od 390 eura.
Neki su to od usuglašenih prijedloga zakonskih izmjena koji su članovima radne skupine za unaprjeđenje zakonodavnog okvira zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji poslani “za daljnju raspravu u cilju finaliziranja teksta prije javnog savjetovanja” uoči jučerašnjeg sastanka.


Prijedlozi su napravljeni temeljem stavova dogovorenih na sastanku u srpnju, prije prošlotjednih prosvjeda, pa u njima femicid nije uvršten kao posebno kazneno djelo.


Riječ je o glavnom zahtjevu koji su aktivistice pod motom “Sigurnost žena je odgovornost države” predale Vladi prošli tjedan, a Vlada se o njemu još nije očitovala, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.