Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ženska mreža Hrvatske

Hrvatska treća u EU-u po broju femicida

06.12.2022. 12:21
Hrvatska treća u EU-u po broju femicida

Foto: Darko JelinekŽenska mreža Hrvatske (ŽMH) upozorila je u utorak akcijom “Ni jedna žrtva više – ni jedna žena manje” na Markovu trgu da je Hrvatska treća najgora zemlja u EU-u po broju femicida te pozvala na osmišljavanje nacionalne strategije za suzbijanje i prevenciju femicida.


Članice Ženske mreže Hrvatske održale su akciju u 11 gradova diljem Hrvatske – Zagrebu, Splitu, Poreču, Virovitici, Pakracu, Malom Lošinju, Vukovaru, Rijeci, Bjelovaru, Belom Manastiru i Korenici.


Traže donošenje nacionalne strategije za sve oblike nasilja, poštivanje i dosljednu provedbu Istanbulske konvencije, da se nasilje nad ženama kažnjava kazneno, a ne prekršajno poput vožnje u tramvaju. Zahtijevaju i da se femicid tretira kao zasebno djelo u hrvatskom zakonodavstvu i praksi.


Manjak strategije za prevenciju
“Istraživanja Europskog instituta za rodnu ravnopravnost pokazuju značajnu korelaciju između manjka nacionalnih strategija za suzbijanje i prevenciju femicida i incidencije femicida”, kazala je Dorotea Šušak iz ŽMH-a pozivajući na osmišljavanje strategije i njezinu primjenu u pravnom, psihosocijalnom i svakom drugom kontekstu.


U sklopu akcije, održano je 13 minuta šutnje za 13 ubijenih žena u ovoj godini, a sudionice su simbolično držale 13 osmrtnica na kojima su pisala mjesta, načini i počinitelji tih ubojstva.


“Nasilje eskalira jer ovu Vladu nije briga. Ovu Vladu nije briga za žene, nije ju briga za to da smo među najgorima po broju femicida u Europskoj uniji”, ustvrdila je Sanja Juras.


Akcija je održana na dan obilježavanja sjećanja na 14 tragično poginulih studentica koje je ubio naoružani muškarac na Sveučilištu u Montrealu 1989. godine.