Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

"La Nuit du 12"

Film o femicidu osvojio 6 najuglednijih francuskih filmskih nagrada

Autor: Hina

25.02.2023. 09:51
Film o femicidu osvojio 6 najuglednijih francuskih filmskih nagrada

Foto: Caroline Benjo, Carole Scotta i Simon Arnal, Reuters

Radnja prati istragu o ubojstvu žene, prikazuje čitav spektar osumnjičenih koji su nesvjesni svoje mizoginije, a obračunava se i s mačizmom u policijiFilm o femicidu trijumfirao je na 48. dodjeli Cezara na svečanosti u petak u Parizu no neki su laureati izrazili žaljenje zbog nedovoljno žena redateljica nominiranih za najuglednije francuske filmske nagrade.


Dugometražni film “La Nuit du 12” (Noć dvanaestog listopada) osvojio je šest nagrada, među kojima za najbolji film i najboljeg redatelja Dominika Molla.


Nadahnut crnom kronikom, film koji prati istragu o ubojstvu žene ubijene samo zato što je žena (prema definiciji femicida), prikazuje čitav spektar osumnjičenih koji nisu ni svjesni vlastite mizoginije, a obračunava se i s mačizmom u policiji.
Nagradu za najboljeg glumca dobio je drugu godinu zaredom Benoît Magimel za ulogu u filmu “Pacification”,  a francusko-belgijska glumica Virginie Efira za najbolju glumicu u filmu “Revoir Paris” u režiji Alice Winocour.


Iako je trijumfirao film posvećen ženskom pitanju među kandidatima za nagrade bilo je malo žena.


Jedna od producentica dobitničkog filma, Caroline Benjo poručila je “Živjele žene i živjeli muškarci koji se pridružuju njihovoj borbi”.


Glumica Judith Chemla javno je progovorila o nasilju u obitelji koje je sama pretrpjela.


Nijedna žena nije bila među nominiranima za najbolju režiju, a samo je jedna bila nominirana za najbolji film – Valéria Bruni Tedeschi.


Nekoliko dobitnika je  zbog toga podsjetilo koliko su važne žene redateljice.


Glumica Virginie Efira tako je posvetila svog Cesara redateljici Alice Winocou.


Alice Diop, koja je osvojila nagradu u kategoriji Moj prvi najbolji film za naslov “Saint Omer”, poručila je da su žene izborile svoje mjesto u filmskoj industriji te “one nisu niti prolazne, niti u modi”.


Tonie Marshall do danas je jedina žena koja je dobila Cesara za najbolju režiju za film “Venus Beauty Institut” (2000).


Američka zvijezda Brad Pitt pojavio se na svečanosti kako bi uručio počasnog Oskara redatelju važnom za njegovu karijeru, Davidu Fincheru (poznatom po režiji filmova “Sedam”, “Klub boraca”..).


Nagrade  Cezar, koje se nazivaju i francuskim Oskarom, dodjeljuju se od 1976.


Za najbolji stran film proglašen je “As Bestas” (Zvijeri) iz Španjolske kojega je režirao Rodrigo Sorogoyen


Za najbolji animirani film proglašen je “Moja afganistanska obitelj” Michaela Pavlatova