Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zagrebu

Sutra nepravomoćna presuda Sinovčiću i Novici Erliću za aferu Ribar

Autor: Hina

02.03.2023. 09:08
Sutra nepravomoćna presuda Sinovčiću i Novici Erliću za aferu Ribar

Foto: Marko Lukunić/PIXSELLNa zagrebačkom Županijskom sudu u petak bi trebala biti objavljena nepravomoćna presuda zadarskom poduzetniku Reni Sinovčiću optuženom da je u aferi Ribar nezakonitu zaradu stekao među ostalim i u predstečajnoj nagodbi, prvoj koju je istražio Uskok još 2015. godine.


Uz Sinovčića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaja, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadra Dalibor Zebić i Novica Erlić, otac ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića.


Optužnica protiv Sinovčića i ostalih podignuta je krajem 2015., a potvrđena u studenome 2017. Obrana je tijekom sjednica optužnih vijeća tražila izdvajanje pojedinih dokaza kao nezakonitih, što je sud odbio, a pripremna ročišta su prekidana i zbog pokušaja nagodbe između Sinovčića i Uskoka.
Na početku suđenja u rujnu 2019. Sinovčić i ostali optuženici odbacili su optužbe koje im ne teret stavlja Uskok. Uskok je tvrdio da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.


Novicu Erlića, oca aktualnog ministra, optužnica tereti da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 milijuna kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.


Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.


Prije dvadesetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i “kraljem ribe na Jadranu” te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.