Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Afera Ribar

Sinovčić tvrdi da je žrtva politike

Autor: Vanja Vesić

19.01.2023. 20:02
Sinovčić tvrdi da je žrtva politike

Foto: Marko Lukunić/PIXSELLCijeli ovaj moj problem i problem ostalih sedam optuženika motiviran je političkim pritiskom i politikom iz Zagreba koji su rezultirali policijskom hajkom, kazao je jučer u iznošenju svoje obrane Reno Sinovčić, prvooptuženi u zadarskoj aferi »Ribar« za izvlačenje oko 16 milijuna eura (više od 120 milijuna kuna) u predstečajnoj nagodbi medijske kuće Vox u njegovu vlasništvu i na štetu NK Zadar prilikom privatizacije kluba. Pred Županijskim sudom u Zagrebu uz Sinovčića, bivšeg HDZ-ovca, nekadašnjeg nezavisnog zadarskog vijećnika i nogometnog suca, među optuženima su i poreznici koji se dovode u vezu da su mu pomogli u izbjegavanju plaćanja dospjelog i ovršnog poreznog dugovanja. Pravosudni postupak koji se vuče gotovo osam godina za kaznena djela iz razdoblja od 2010. do 2013. konačno se bliži kraju. Riječ je, podsjećamo, o prvom USKOK-ovom slučaju istrage neke predstečajne nagodbe. Završne riječi obrane i tužiteljstva mogu se očekivati za nešto više od mjesec dana, nakon što ostali optuženici iznesu svoju obranu. Sinovčić je negirajući krivnju kazao da je dosadašnje suđenje vođeno pošteno u odnosu na samu uskočko-policijsku operaciju kodnog imena »Ribar« iz 2014., kada su pokrenuta spektakularna uhićenja.


Blokada imovine


– Od početka postupka napravljena je hajka, hapsili su nas, dizali vozni park, helikoptere, kao da je riječ o predsjedniku države… Svjedoci su pod prisilom odvođeni iz kuća, prijetili su im da će ostati bez imovine i završiti u zatvoru. Nejasno je kako je uopće postupak završio u Zagrebu, a ne u Splitu. Trebalo je pred sudom ispitati tadašnjeg policijskog načelnika Krim-policije iz Zadra Zrinka Pericu kako je to vodio postupak, a i on je, na kraju, i sam završio na sud, kazao je Sinovčić aludirajući na policijskog načelnika koji je prije dvije godine osuđen zbog zloupotrebe položaja u nekom drugom nepovezanom predmetu.


– Volio bih da se ispita nezavisni revizor koji bi mogao razjasniti ovaj slučaj, a također htio bih da mi se objasni zašto je moja imovina i dalje blokirana ako je bila privremena mjera blokade. Zakon nalaže da takva mjera vrijedi do potvrđivanja optužnica, u roku od 24 mjeseca, požalio se Sinovčić, spomenuvši da je za potrebe svoje obrane tražio od Porezne uprave u Zadru dokumentaciju, i to uzaludno.


Kralj ribe
– Meni nisu dali dokumentaciju, ali jesu službenicima USKOK-a. Zašto se zadarska Porezna uprava tako boji USKOK-a? Kao da smo u doba Informbiroa. Mislim da je to političke naravi jer nisam htio surađivati s USKOK-om u vezi slučaja uhićenja bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića i popisa vlasništva stanova suosumnjičenika koji je zanimao istražitelje. Oni su bili uvjereni da imam te informacije, ali ja ih nisam imao. Tada je i počeo ovaj postupak, uvjeravao je Sinovčić, završivši s iznošenjem obrane.


Sinovčić je bio poznat kao vlasnik nekoliko zadarskih medija, televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala te kao bivši član Gradskog vijeća Zadra u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste nakon razlaza s HDZ-om. Svojevremeno bio je svrstavan na popise »najimućnijih Hrvata«, a nazivalo ga se i »kraljem ribe na Jadranu« te nogometnim sucem s neobično jakim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu i na same utakmice. Na optuženičkoj klupi su i bivši pročelnik Porezne uprave Zadar Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadar Dalibor Zebić i Novica Erlić, otac tek novoimenovanog ministra regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlića koji je stupio na dužnost nakon prošlotjednih promjena u Vladi.


– Sad se i o vama piše, dometnula je sutkinja Erliću, konstatirajući za potrebe zapisnika prisustvo svih optuženika na jučerašnjem ročištu.Našem fotoreporteru nije bio dopušten ulazak u sudnicu


Jučerašnje ročište bilo je službeno zakazano u dvorani Građanskog odjela Županijskog suda na zagrebačkog Kennedyjevom trgu. No, u zadnji čas suđenje je vraćeno u sjedište suda na zagrebačkom Zrinjevcu pa su i stranke i naša novinarska ekipa pohitale prema središtu grada. Kašnjenje ročišta od par minuta bilo je očekivano uz gužvu na ulazu. No, uslijed organizacijskog propusta našem fotoreporteru nije bio dopušten ulazak unatoč prethodnoj dozvoli za snimanje i ulasku u red prije zakazanog ročišta u 9 sati. Usputno to spominjeno radi potrebe osiguranja normalnog rada naših reportera za iduće termine i pravodobnog obavještavanja o promjenama. Zbog zagrebačkog potresa u kojem je oštećena zgrada zagrebačkog suda, rasprave se zbog građevinskih zahvata često izmještaju na druge lokacije, a u službenom ročišniku naznačuje točno vrijeme i mjesto održavanja barem jedan dan ranije.