Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

LIČKI OSIK

Susret Caritasovih volontera Gospićko-senjske biskupije

Autor: Marin Smolčić

02.12.2023. 16:55
Susret Caritasovih volontera Gospićko-senjske biskupije

Foto: CaritasU prostorijama Pastoralnog centra u župi sv. Josipa radnika u Ličkom Osiku održan je jutros susret Caritasovih volontera Gospićko-senjske biskupije. Susretu su nazočili volonteri iz župa diljem Gospićko-senjske biskupije, predvođeni župnicima i njihovim najbližim suradnicima župnih Caritasovih volontera. Susret je započeo molitvom, nakon čega se nazočnima obratio župnik domaćin i ravnatelj Caritasa Gospićko-senjske biskupije preč. Luka Blažević, koji se osvrnuo na Poslanicu varaždinskog biskupa i predsjednika Hrvatskog Caritasa, mons. Bože Radoša.


Okupljenima je poticajne riječi uputio dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije, mons. Richard Pavlić. Upravitelj mons. Pavlić zahvalio se ponajprije župnicima na kojima je najveća odgovornost u radu Caritasa jer upravo oni u svojem radu uviđaju potrebe svojih župljana i tako sa svojim župnim suradnicima osjećaju blizinu i probleme drugog čovjeka.


Glavna tema susreta bila je “Ljubiti djelima – 90 godina djelovanja i rada u službi potrebnima”, stoga je predavanje održala ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar.
S. Jelena osvrnila se na rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, te prikazala njegovo djelovanje u Zagrebačkoj nadbiskupiji tijekom 90 godina. Sestra je dala jedan pregledni sažetak i cjelokupni presjek od osnivanja do danas. Caritas Zagrebačke nadbiskupije osnovan je 1933. godine, njegov osnivatelj bio je zagrebački nadbiskup Antun Bauer, a službu karitativne aktivnosti povjerio je tada mladom svećeniku Alojziju Stepincu. Caritas Zagrebačke nadbiskupije djelovao je 60-ih godina dvadesetog stoljeća u ilegali, a zagrebački nadbiskup Franjo Šeper obnavlja Caritas kao ispostava Međunarodnog Caritasa sa sjedištem u Rimu. Caritas Zagrebačke nadbiskupije počeo se širiti van Zagrebačke nadbiskupije početkom 1990. godine i tijekom Domovinskog rata, za što je zaslužan kardinal Franjo Kuharić koji obnavlja statut Caritasa. Današnji Statut pregledao je i odobrio kardinala Josip Bozanić. U svojem djelovanju o brizi o novorođenčadi i napuštenoj djeci spašeno je i zbrinuto oko 5000 djece. Danas Caritas Zagrebačke nadbiskupije ima oko 165 zaposlenih, oko 230 korisnika u domovima o kojima se skrbi svakodnevno od 0-24. Caritas broji oko 1400 župnih volontera i 1200 volontera izravno je pod nadbiskupijskim Caritasom.U drugom dijelu izlaganja s. Jelena pokazala je strukturu i organiziranost Zagrebačkog Caritasa i tako prikazala brojne projekte i karitativne aktivnosti. Caritas brine o beskućnicima, ženama obiteljskog nasilja, studentima slabijeg imovinskog stanja i brojnim korisnicima domova. Tužna je i tragična priča svakog korisnika, a najveća ljubav i toplina zaposlenika i volontera vidljiva je u radu s osobama koje imaju teškoće u razvoju.


Na samom kraju predavačica se zahvalila Bogu, ali i svima onima koji pomažu bilo volonterski ili kao dobročinitelji, te tako imaju potrebna dobra koja su na raspolaganju Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, ne samo danas već i u svom devedeset godišnjem djelovanju. Predavanje je zaključeno mislima pape Benedikta XVI. koji govori o Ljubavi (Caritas) u svojoj Enciklici “Deus Caritas est”.


Nakon predavanja uslijedio je kratki film o 90-toj obljetnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Nakon predavanja uslijedila su pitanja i rasprava u koju su se uključili okupljeni sudionici. Nakon kratke pauze, voditeljica ureda Caritasa Gospićko-senjske biskupije Kata Matanić dala je izvješće o radu Caritasa u našoj biskupiji. Caritas Gospićko-senjske biskupije trenutno ima oko 360 obitelji koji su korisnici Caritasovih pomoći. Caritas ove biskupije pomaže u novčanim i materijalnim pomoćima, drvima za ogrjev i ortopedskim pomagalima. Šest puta godišnje obiteljima se dijele paketi, a Caritas je bio uključen i u pomaganju izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine. Od 2012. godine, trgovački lanac Lidl i Vlada RH pomažu u radu Caritasa. Na Dan života i Dan bolesnika djelatnici Caritasa i volonteri posjete bolnice i staračke domove, a prije 12 godina započeta je akcija sad je krumpira pa se i tom akcijom ove godine skupilo se oko 13 tona koje se podijelilo pučkim kuhinjama u Šibeniku, Rijeci i Zagrebu. U prostorima Caritasa Gospićko-senjske biskupije smješteno je 15 studentica. Kako bi Caritas mogao napredovati i rasti kupljen je skladišni prostor u Gospiću te se trenutno rješava projekt njegove adaptacije. Na kraju najavljena je Nedjelja Caritasa, koja će biti na Treću adventsku nedjelju, 17. prosinca 2023. godine, te će se te nedjelje sva milostinja prikupljena po crkvama darovati za potrebe Caritasa.


Nakon izvještaja uslijedilo je neformalno druženje Caritasovih župnih volontera. Caritasovi volonteri svojim djelovanjem žele nam poručiti kako dobra volja postoji i čovjek je taj koji u susretu s čovjekom može pokazati Božju dobrotu.