Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

"Za 1000 radosti"

Caritas: Za korisnike pomoći u protekloj godini prikupljeno 188.000 eura

Autor: Hina

01.12.2023. 19:40
Caritas: Za korisnike pomoći u protekloj godini prikupljeno 188.000 eura

Foto: Luka Stanzl/PIXSELLHrvatski Caritas predstavio je u petak tradicionalni nacionalni humanitarni program “Za 1000 radosti”, kojim će u idućih godinu dana prikupljati pomoć za siromašne obitelji, a u protekloj je godini u tu svrhu prikupljeno 188.000 eura.


Program će su u idućih dvanaest mjeseci provoditi uz slogan “Na strani dobra”, a namijenjen je prikupljanju novčanih i materijalnih sredstava za pomoć siromašnim obiteljima te reafirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti poput zajedništva, solidarnosti i uzajamna pomaganja, ističu iz Caritasa.


“Tijekom protekle godine za korisnike Caritasove pomoći prikupljeno je 188.000 eura financijske i materijalne pomoći, koja je bila distribuirana u sve dijelove Hrvatske. Nalazimo se na početku mjeseca prosinca, pred došašće, u vremenu obilježenom kratkim danima, a duljim noćima, kad se svi nekako trudimo više svjetlosti unijeti u svoje živote”, rekao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.
U sklopu programa, u ruke oko 450 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola stići će posebne narukvice koje akumuliraju svjetlo po danu da bi onda svijetlile u noći. Suradnja s osnovnim i srednjim školama samo je dio programa “Za 1000 radosti”, dodao je fra Glavnik te pozvao tvrtke i društva da se također uključe.


Voditeljica socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Ana Juratovac navela je nekoliko primjera obitelji kojima Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomogao sredstvima spomenutog programa.


“Radi se o obitelji samohrane majke s djetetom s invaliditetom, u sanaciji kuće oštećene uslijed požara, zatim nabavi slušnog aparata osobi znatno oštećena sluha koja živi u podstanarstvu kao i o obitelji koja živi u trošnoj drvenoj kući, kojoj je trebala pomoć za kupnju preći na drva i u opremanju stana”, kazala je.


Viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti obrazovanja Mira Križanović naglasila je da se Caritasov program odlično uklapa u programe prevencije neprihvatljiva ponašanja koje potiče Ministarstvo te zahvalila volonterima, učiteljima i stručnim suradnicima u školama, koji potiču djecu da pokažu suosjećanje i empatiju s onim najslabijima u društvu, s najsiromašnijim obiteljima.


“Sami znamo i vidimo u društvu što znači samo znanje bez ljudskosti, bez empatije, bez suosjećanja prema drugima i bez razumijevanja kako je drugome. Odgojna dimenzija obrazovanja uvijek mora biti jednako važna kao i ova šturo obrazovna”, poručila je.


Caritasov program omogućuje školama da dio prikupljenih sredstava same usmjere obiteljima u potrebi.