Sušenje ribe u našim krajevima koje je još donedavno bilo izrazito rašireno kako u obalnom pojasu, tako i na otocima, danas je pred izumiranjem. Sušeni pas, mačka, skat ili manula, kao i vrhunski specijalitet – suha hobotnica, ne mogu se nabaviti doslovno nigdje na tržištu
Proizvodnja autohtonih domaćih prehrambenih proizvoda na području Zadarske županije sve se bolje razvija, a napore individualnih proizvođača prepoznala su i nadležna državna tijela i institucije. Zadarski proizvodi sve su zapaženiji na sajmovima i smotrama odakle se nerijetko vraćaju okićeni odličjima i priznanjima stručnih procjenjivačkih komisija.
Nedavno je i iz HGK- Županijske komore Zadar potvrđena potpora koji će takvi programi uživati, posebice pri predstavljanju Zadarske županije te njenih gospodarskih i turističkih potencijala. Posebno će mjesto, istaknuto je, zauzimati maslinovo ulje, kvalitetna vina i proizvodi od usoljene ribe. Riječ je, uostalom, o proizvodima s kojima su naši proizvođači već značajno počeli prodirati na tržišta, a posebice to vrijedi za marikulturu u kojoj je naša županija vodeća već desetljećima ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, a zadarska iskustva u ovoj djelatnosti primjenjuju se i daleko izvan hrvatskih granica, sve do Irana.
Ipak, u ovim promišljanjima ne bi se smjelo zaboraviti na još jedan oblik prirodnog konzerviranja ribe, autohtoni postupak sušenja, kako različitih vrsta bijele ribe i landrovine, tako i glavonožaca koji je upravo karakterističan za dio srednjeg i sjevernog Jadran i koji čini osebujnu razliku u odnosu na ostale mediteranske zemlje gdje se riba prvenstveno konzervira soljenjem.
Sušenje ribe u našim krajevima koje je još donedavno bilo izrazito rašireno kako u obalnom pojasu, tako i na otocima, danas je pred izumiranjem. Sušeni pas, mačka, skat ili manula, kao i vrhunski specijalitet – suha hobotnica, ne mogu se nabaviti doslovce nigdje na tržištu, a nema ih ni u ugostiteljskoj ponudi, što je u svakom slučaju šteta. Posebice ako se pogledaju podaci o uvozu sušene ribe, najčešće veoma nekvalitetnog bakalara koji se prodaje po “astronomskim” cijenama, a kvalitetom daleko zaostaje za jadranskom sušenom ribom.
Osim toga, sušena riba je proizvod koji ima ili bolje reći, mogao bi imati, dobru marketinšku priču i pozadinu. Osnovna je pretpostavka da je ovaj način obrade nastao zbog klimatskih pogodnosti, to jest bure, je i glavna sezona sušene hobotnice upravo pred nama, kraj veljače i ožujak kad se očekuju bure. Uz suhu hobotnicu vezani su i zanimljivi povijesni podaci, od toga da su je iznimno cijenili knezovi Frankopani vozeći ih i na svoje dvorove u Čakovec pa do radova nekih istraživača povijesti koji u njima vide elemente za određivanje etnogeneze Liburna, prastanovnika ovih prostora. O tome je pisao prof. Mihovil Lovrić koji se zalagao za Liburne kao pleme blisko pragermanima o čemu bi osim običaja sušenja ribe govorilo i nekoliko drugih pokazatelja kao što su kult Sunčeve barke, tipovi oružja i brodova, usmena epska predaja kao i antropotip različit od ostalih stanovnika Jadana koji su zamijetili već i neki rimski autori (Galen, Gelius). Ne ulazeći u točnost takvih postavki o kojima svoje trebaju reći stručnjaci, ipak ostaje veliki i još uvijek neiskorišteni prostor u marketinškoj obradi specijaliteta od suhe ribe. Poznavatelji ovih poslastica mogli bi reći da bi i bez toga one morale biti zanimljive današnjim proizvođačima i gastronomima zbog svoje kvalitete. Stoga bi bilo uputno da se programi očuvanja ove vrste prerade ribe uvrste u prioritete, zajedno s ostalim nabrojenim i tako ovaj prastari običaj i odličan kulinarski proizvod spasi od izumiranja.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira