Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VESELI BOT

Supermarket uveo AI pomoćnika, kupcima je dijelio recepte za bojne otrove: “Savršeno osvježavajuće”

Autor: Portal Novi list

10.08.2023. 14:28
Supermarket uveo AI pomoćnika, kupcima je dijelio recepte za bojne otrove: “Savršeno osvježavajuće”

Foto: Screenshot Facebook Seven SharpSupermarket na Novom Zelandu koji je eksperimentirao s korištenjem umjetne inteligencije za pomoć pri slaganju obroka tijekom tjedna uskoro je na opći užas uočio je da njihova aplikacija kupcima nudila neka najblaže rečeno neobična jela.


Kupcima je, naime, piše The Guardian, njihov AI veselo preporučio recepte za smrtonosni plin klor, “sendviče s otrovnim kruhom” i pečene krumpire koji tjeraju komarce.


Nudio i “Oreo pržen na povrću”


Aplikacija, koju je izradio lanac supermarketa Pak’n’Save, reklamirana je kao način da kupci kreativno iskoriste ostatke namirnica, usred krize troškova života.Od korisnika traži da unesu različite namirnice koje imaju u svojem domu i na osnovu toga im automatski generira koje obroke mogu pripremiti te recepte za jela, zajedno s veselim komentarima.


Isprva je skrenuo pozornost na društvenim mrežama zbog nekih neprivlačnih recepata, uključujući “Oreo pržen na povrću”.


Međutim, kada su korisnici počeli eksperimentirati s unosom šireg raspona stavki s popisa za kupnju, aplikacija je počela davati još manje privlačne preporuke.


“Savršeno utaživanje žeđi” s klorom


Jedan recept koji je nazvao “mješavinom aromatične vode” zapravo bi stvorio plin klor, koji se koristio i kao bojni otrov. No, bot preporučuje ovaj recept kao “savršeno bezalkoholno piće za utaživanje žeđi i osvježenje”.


“Poslužite ohlađeno i uživajte u osvježavajućem mirisu”, veselo poručuje kupcima ovaj AI pomoćnik. No, pritom ih ne upozorava da udisanje plinovitog klora može uzrokovati oštećenje pluća ili smrt.


Novozelandski politički komentator Liam Hehir objavio je “recept” na Twitteru, potaknuvši druge Novozelanđane da eksperimentiraju i podijele svoje rezultate na društvenim medijima.
Preporuke su uključivale moktel s izbjeljivačem “svježeg daha”, sendviče s mravljim otrovom i ljepilom, “rižino iznenađenje s izbjeljivačem” i “blaženstvo s metanolom” – vrstu francuskog tosta s okusom terpentina.


Supermarket: Razočarani smo


Glasnogovornik supermarketa Pak’n’Save rekao je da su bili razočarani kada su vidjeli da je “mala manjina pokušala koristiti alat neprikladno i ne za njegovu namjenu”.


U priopćenju su rekli da će supermarket “nastaviti fino podešavati naše kontrole” bota kako bi osigurali da je siguran i koristan, te napomenuli da bot ima odredbe i uvjete prema kojima korisnici trebaju biti stariji od 18 godina.


U obavijesti priloženoj planeru obroka, upozorava se da recepte “ne pregledava ljudsko biće” i da tvrtka ne jamči “da će bilo koji recept biti potpun ili uravnotežen obrok, ili prikladan za konzumaciju”.


“Morate koristiti vlastitu prosudbu prije nego što se oslonite na ili napravite bilo koji recept koji je napravio Savey Meal-bot”, poručuju iz ovog lanca supermarketa.