ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Sunčanje – glavni izvor vitamina D

Autor: Teuta Babajko Jamičić

10.06.2010. 22:00
Sunčanje – glavni izvor vitamina D

Foto: Filip BRALANeizlaganje suncu i upotreba zaštitnih sredstava glavni su razlozi nedostatka vitamina D. Dermatolozi, koji govore o štetnom utjecaju sunca na čovjekov organizam, zasigurno će se suprotstaviti ovakvom mišljenju. No, činjenica je kako izlaganje suncu u jutarnjim i večernjim satima bez zaštite, osigurava većinu dnevnih potreba za vitaminom D, ističe dr. Saić-Sikirić
Vitamin D, uz kalcij, zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost, ključan je faktor za prevenciju osteoporoze. Glavni izvor vitamina D je sunčanje, a izloženost suncu, koja ovisi o godišnjem dobu, trajnosti, zaštiti i pigmentaciji, osigurava većinu dnevnih potreba za tim vitaminom, koji prevenira osteoporozu. Iako se preporuke za uzimanje vitamina D mijenjaju s godinama, a razlikuju se i ovisno o podneblju, prema najnovijim smjernicama, potrebno je uzimati četiri do šest kapi vitamina D dnevno iza obroka, istaknula je dr. Vlatka Saić-Sikirić, fizijatrica iz zadarske Opće bolnice, koja je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održala predavanje na temu “Vitamin D i osteoporoza”.
Predavanje pod nazivom “Vitamin D i osteoporoza” u Gradskoj knjižnici Zadar organizirao je zadarski ogranak Hrvatske lige protiv reumatizma. Govoreći o povezanosti vitamina D i osteoporoze, dr. Saić-Sikirić, istaknula je kako dvije od tri žene u postmenopauzi imaju nedostatak vitamina D, što pogoduje razvoju osteoporoze.
– Neizlaganje suncu i upotreba zaštitnih sredstava glavni su razlozi nedostatka vitamina D. Dermatolozi, koji govore o štetnom utjecaju sunca na čovjekov organizam, zasigurno će se suprotstaviti ovakvom mišljenju. No, činjenica je kako izlaganje suncu u jutarnjim i večernjim satima bez zaštite osigurava većinu dnevnih potreba za vitaminom D. Pri tome treba voditi računa kako se sposobnost sinteze vitamina D s godinama smanjuje, zbog čega recipročno raste rizik oboljevanja od osteoporoze, kaže dr. Saić-Sikirić, pojašnjavajući kako uspjeh liječenja osteoporoze dolazi polako, a podrazumijeva pridržavanje terapije, odnosno uzimanje kalcija, vitamina D, raznovrsnu prehranu i tjelesnu aktivnost.
Dr. Saić-Sikirić je pojasnila kako je osteoporoza bolest koštanog tkiva koja nastaje zbog razgradnje kosti i slabog unošenja kalcija u tijelo. Njegovim gubitkom, kosti postaju porozne, krhke i osjetljive na najmanji udarac ili napor, koji može dovesti do prijeloma. Bolest zahvaća cijeli koštani sustav, ali najčešći su prijelomi u području kralježnice, donjeg dijela podlaktice i gornjeg dijela natkoljenične kosti. No, prijelom se može dogoditi na bilo kojem mjestu zahvaćenom osteoporozom.
– Na pojavu bolesti utječu čimbenici na koje ne možemo utjecati. To su: starija životna dob, ženski spol, nježnija građa tijela, bolesti unutar obitelji, neuravnoteženi menstrualni ciklus, rana menopauza… No, nešto i sami možemo promijeniti, primjerice način prehrane, riješiti se nezdravih životnih navika, pripaziti na tjelesne ozljede i vježbati, kaže dr. Saić-Sikirić. Gubitak koštane mase može početi i prije 25. godine života. Žene u menopauzi obolijevaju od osteoporoze zbog hormona estrogena, koji utječe na čvrstoću kostiju. Gubitak koštane mase nastaje zbog gubitka ravnoteže između stvaranja i razgradnje kosti.
Tegobe uzrokovane osteoporozom ne očituju se u početnom razdoblju bolesti. One se javljaju tijekom godina, a pojačavaju se kad bolest poprimi šire razmjere. Najčešće je to smanjenje visine, pogrbljenost, bolovi u kralježnici nakon opterećenja ili neznatne traume, prijelom kosti najčešće zbog neznatnog opterećenja ili male kretnje.
– Uravnotežena prehrana, boravak na suncu, vježbanje i ostale tjelesne aktivnosti izuzetno su važne u sprječavanja razvoja osteoporoze. Naime, zdrava prehrana osigurava potrebnu količinu kalcija, vitamina D i C, bjelančevina i ostalih tvari potrebnih za izgradnju kostiju. Hranom unesen kalcij tijelo najbolje može iskoristiti. Kalcij je nužan za rast i zdravlje kostiju i zubi, kaže dr. Saić-Sikirić dodajući da vitamin D utječe na pojačanu resorpciju kalcija i posredno u izgradnji kosti.