Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

BORBA S BUKTINJOM

Šumski požari u Grčkoj i dalje van kontrole

Autor: Hina

27.08.2023. 13:04
Šumski požari u Grčkoj i dalje van kontrole

Foto: ReutersVeliki šumski požari u sjeveroistočnoj Grčkoj u blizini granice s Turskom u nedjelju su nastavili gorjeti deveti dan zaredom.


Uvjeti za vatrogasce vrlo su teški i još nema nade da će se vatra obuzdati, rekao je Dimitris Petrovich, zamjenik guvernera regije, za televizijsku stanicu ERT u nedjelju ujutro. “Nažalost, ne vidimo da se fronta može obuzdati i staviti pod kontrolu”, rekao je.


Očekuje se da će se smjer vjetrova promijeniti u ponedjeljak i plamen bi se mogao još više proširiti, rekao je. Šume u području Dadia su netaknute šume koje su namjerno ostavljene prirodnima i nisu sječene, rekao je Petrovich. To sada otežava gašenje požara. Regionalne vlasti obnovile su pozive za veći broj vatrogasaca.
Oko 74.000 hektara izgorjelo je na sjeveroistoku Grčke, od čega 13.000 samo u nacionalnom parku Dadia, izvijestili su grčki mediji. Europska komisija opisala ga je kao najveći pojedinačni požar u povijesti Europske unije. U utorak su u Evrosu pronađena pougljenjena tijela 18 osoba za koje se vjeruje da su migranti. U petak su otkrivena još dva tijela. Šumski požari nastavili su gorjeti i u drugim dijelovima zemlje, ali je većina požara stavljena pod kontrolu tijekom vikenda. Požari koji su sada pod kontrolom uključuju one sjeverozapadno od Atene i otoke Andros i Eubeju. Grčke vlasti priopćile su da se ukupni rizik od šumskih požara smanjio u usporedbi s prošlim tjednom.