Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Prekid ili nastavak?

Sud u Zambiji u četvrtak odlučuje o odbacivanju slučaja protiv četiri hrvatska para

Autor: Hina

29.05.2023. 16:49
Sud u Zambiji u četvrtak odlučuje o odbacivanju slučaja protiv četiri hrvatska para

Foto: Emica Elvedij/PixsellSud u Zambiji će u četvrtak odlučiti hoće li se prekinuti ili nastaviti suđenje Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima, doznaje Hina u ponedjeljak iz hrvatskih diplomatskih izvora. Ispitan je posljednji svjedok optužbe na suđenju protiv osmero Hrvata na sudu u Zambiji, a iduće ročište na kojemu će se odlučivati o prekidu ili nastavku suđenja održat će se u četvrtak. Na ročištu u ponedjeljak završilo je unakrsno ispitivanje posljednjeg svjedoka optužbe, službenika koji je 7. prosinca 2022. uhitio osmero hrvatskih državljana.


Novo ročište održat će se 1. lipnja kada će sutkinja temeljem dosad iznesenih dokaznih prijedloga optužbe objaviti odluku odbacuje li se slučaj ili prelazi u drugu fazu u kojoj bi hrvatski državljani iznijeli svoju obranu, rekao je izvor iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Četiri para iz Hrvatske su krajem prošle godine uhićena i optužena za trgovinu ljudima nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom u dobi od jedne do tri godine iz DR Konga koja su im na kraju oduzeta.
Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.