Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Prva godišnjica rata

Srbi podržavanjem Ukrajine obilježili godinu dana ratnog sukoba

Autor: Hina

24.02.2023. 17:34
Srbi podržavanjem Ukrajine obilježili godinu dana ratnog sukoba

Foto: ReutersNizom manifestacija u Srbiji je u petak obilježena obljetnica ruske invazije na Ukrajinu, a veleposlanik Volodimir Tolkač i šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuele Giaufret istaknuli su da i Srbija, jučerašnjim glasanjem za rezoluciju UN-a, stoji uz veliku većinu država koje podržavaju Ukrajinu.


Obljetnica je obilježena skupom i mimohodom solidarnosti na Trgu Republike, te izložbom slika “Godina nesalomljivosti”. Danas je objavljen i službeni podatak povjerenstva za izbjeglice i migracije da je  26.000 Ukrajinaca od početka ruske agresije prijavilo boravište u Srbiji.


Ukrajinski veleposlanik Tolkač istaknuo je na skupu u središtu Beograda da je “nezavisna i suverena europska država Ukrajina izdržala 365 dana sveobuhvatne i strašne agresije Rusije”.
“U Ukrajini trenutno ima oko sedam milijuna interno raseljenih”, rekao je i dodao da je još skoro osam milijuna ljudi, uglavnom žena i djece, spas našlo u inozemstvu.


“Marš solidarnosti i mira – 365 dana nesalomljivosti” krenuo je iz Pionirskog parka, a nekoliko stotina sudionika je prošlo u mimohodu do Trga Republike, noseći ukrajinske zastave, antiratne poruke i transparente “Ukrajina će pobijediti”, “Mir za Ukrajinu” i “Stop ratu u Ukrajini”.


Ukrajinski veleposlanik priopćio je su od početka rata u Ukrajini “okupatori počinili više od 68.000 ratnih zločina”, a poginulo je 9.655 civila, među kojima 461 dijete.


Zamjenik veleposlanika SAD-a u Srbiji John Ginkel izjavio je za N1 da su građani u Beogradu, kao i glasanje u četvrtak u UN-u, “pokazali da je svijet u pogledu Ukrajine jedinstven”.


Organizatori mimohoda su udruga “Čini dobro“ i Veleposlanstvo Ukrajine u Srbiji.


Jedna od pratećih manifestacija je i otvorenje izložbe fotografija “Godina nesalomljivosti”, kojoj je nazočio i šef delegacije EU u Beogradu, premijerka Ana Brnabić, veleposlanici država članica EU i ministri u vladi.


Povjerenica za izbjeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević izjavila je danas da je za godinu dana rata u Ukrajini kroz Srbiju prošlo više od 148.000 Ukrajinaca, a da ih je 26.000 prijavilo boravište u Srbiji.


Ona je precizirala da u Centru za azil trenutno boravi 75 Ukrajinaca, dok je devetnaestoro djece upisano u škole i pohađa školsku nastavu u Srbiji.


Prema podacima Ureda za azil, dosad je 1.231 osoba iz Ukrajine dobila odluku o privremenoj zaštiti u Srbiji.