Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Povodom godišnjice rata

Orban ponovno pozvao na prekid vatre u Ukrajini

Autor: Hina

24.02.2023. 16:53
Orban ponovno pozvao na prekid vatre u Ukrajini

Foto: ReutersMađarski premijer Viktor Orban, koji ne prestaje žestoko kritizirati “neizravni rat” koji Europa vodi protiv Rusije, uputio je novi poziv na prekid vatre u Ukrajini u petak kada se navršava godina dana od početka ruske agresije.


“Nismo naivni. Znamo da su slabi izgledi za mirovni sporazum koji bi bio prihvatljiv objema stranama”, napisao je na Twitteru.


“No zacijelo, prva je etapa pregovorima postići prekid vatre. Jedini je to način da se spase životi”, poručio je Orban.
Od početka ruske invazije na Ukrajinu, mađarska vlada zauzima neodređeno stajalište te izbjegava kritizirati ruskog predsjednika.


Viktor Orban, koji je prije rata održavao bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, odbija slati oružje Kijevu i redovito poziva na mirovne pregovore te kritizira gospodarski učinak sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji.


Orban je u subotu u godišnjem obraćanju svojoj naciji zagovarao očuvanje gospodarskih odnosa s Rusijom jer Mađarska uvelike ovisi o ruskim energentima.


Za razliku od većine europskih partnera, Orban nije nijednom posjetio Ukrajinu od početka rata.


Odnosi Mađarske i Ukrajine zategnuti su zbog prošlosti, posebno zbog Zakarpatske oblasti, ukrajinske regije kojom je Budimpešta vladala do Prvog svjetskog rata i gdje živi velika mađarska manjina.