Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PROLJETNE VRUĆINE

Španjolska i Portugal zabilježili temperaturne rekorde za travanj

Autor: Hina

28.04.2023. 19:23
Španjolska i Portugal zabilježili temperaturne rekorde za travanj

Foto: PixabayKontinentalna Španjolska i Portugal zabilježili su ove godine temperaturne rekorde za mjesec travanj, pa je tako u španjolskoj Cordobi na jugu izmjereno 38,8 stupnjeva Celzija, a u portugalskoj Mori 36,9, objavile su u petak meteorološke službe dviju zemalja.


Temperaturni rekord u kontinentalnoj Španjolskoj izmjeren je u četvrtak na meteorološkoj postaji u zračnoj luci u Cordobi, objavila je španjolska meteorološka agencija Aemet na Twitteru.


Raniji rekord datira iz 2011. kada je u Elcheu na istoku zemlje bilo 38,6 stupnjeva Celzija.
Ovaj “privremeni podatak” još mora biti potvrđen, rekao je Aemet.


To međutim nije apsolutni rekord u čitavoj Španjolskoj za travanj jer je povijesni maksimum izmjeren 2013. na Kanarskim otocima koji se nalaze uz obalu sjeverozapadne Afrike – 40,2 stupnja.


Ovaj tjedan Španjolska i Portugal pogođeni su valom vrućine zbog mase toplog i suhog zraka iz sjeverne Afrike. Temperature bi od vikenda trebale početi padati.


U Portugalu je u gradu Mori, u središtu zemlje, u četvrtak bilo 36,9, objavio je nacionalni meteorološki institut u petak.


Još pet mjesta u središnjem dijelu zemlje i na jugu premašilo je raniji rekord od 36 stupnjeva koji je upisan 20. travnja 1945. u Pinhaou na sjeveroistoku, rekao je Ricardo Deus, klimatolog s Portugalskog instituta za more i atmosferu (IPMA).


Po znanstvenicima, sve više toplinskih valova znak je zagrijavanja planete, a oni će se produljivati i intenzivirati.