Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

STAGNACIJA

Njemačko gospodarstvo za dlaku izbjeglo recesiju

Autor: Hina

28.04.2023. 18:04
Njemačko gospodarstvo za dlaku izbjeglo recesiju

Foto: PixabayNjemački bruto domaći proizvod (BDP) stagnirao je u prvom tromjesečju 2023. u usporedbi s prethodna tri mjeseca, objavio je u petak Savezni ured za statistiku u prvoj procjeni.


U četvrtom kvartalu 2022. gospodarstvo je palo za 0,5 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, pokazali su najnoviji podaci.


Podatak o stagnaciji pokazuje tako da je najveće europsko gospodarstvo za dlaku izbjeglo recesiju, primjećuje agencija Dpa. Pad gospodarstva dva kvartala zaredom ekonomisti nazivaju takozvanom tehničkom recesijom.
Prema ekonomistima, njemačkom gospodarstvu trenutno nedostaje zamah. Najnovije prognoze ukazuju na tek blagi rast u najboljem slučaju u cijeloj 2023. godini.


Uglavnom zahvaljujući blagoj zimi, scenariji od kojih se najviše strahovalo ipak se nisu ostvarili, poput nestašice plina koja bi ostavila duboke tragove, primjećuje agencija Dpa.


Pozitivan impuls na početku godine dala su ulaganja i izvoz, kažu statističari. Privatna potrošnja, s druge strane, nije poduprla gospodarstvo.


Njemačka središnja banka Bundesbank u najnovijem mjesečnom izvješću pojasnila je da je nepopustljivo visoka inflacija opteretila privatnu potrošnju i pružatelje potrošačkih usluga na početku godine.


“Međutim, industrija se oporavila snažnije no što se očekivalo”, dodali su.


Niže cijene energije poduprle su energetski intenzivnu proizvodnju. Nadalje, uska grla u opskrbi poluproizvodima i dalje se smanjuju, a potražnja je zamjetno porasla.


Prema njemačkom Vijeću ekonomskih stručnjaka, u 2023. se očekuje rast BDP-a od 0,2 posto.


Vlada u Berlinu predviđa pak nešto jači rast, od 0,4 posto. Ministar gospodarstva Robert Habeck očekuje postupni oporavak gospodarstva.


“Njemačko se gospodarstvo nakon koronavirusne krize također pokazuje prilagodljivim i otpornim u energetskoj krizi”, rekao je Habeck, predstavljajući aktualnu gospodarsku prognozu.


Ozračje u njemačkom gospodarstvu dodatno se poboljšalo u travnju, što se očituje u porastu indeksa poslovne klime koje sastavlja institut Ifo, za 0,4 boda u odnosu na mjesec ranije, na 93,6 bodova.


“Zabrinutost njemačkih kompanija jenjava, no gospodarstvu nedostaje zamah”, rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.


Od ostalih gospodarskih vijesti u petak se izdvaja i najnoviji podatak Savezne agencije za zapošljavanje, prema kojem se broj nezaposlenih u Njemačkoj u travnju tek neznatno smanjio, na 2,586 milijuna. Time je smanjen za oko osam tisuća u odnosu na ožujak, ali je za 276 tisuća veći nego je bio u travnju 2022. Stopa nezaposlenosti u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, na 5,7 posto.