Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Prilična razlika

Slovenski Lidl jeftiniji od hrvatskog, iz trgovine objasnili zašto

Autor: Portal ZL

10.01.2023. 17:23
Slovenski Lidl jeftiniji od hrvatskog, iz trgovine objasnili zašto

Foto: Sergej DrechslerNakon prelaska na euro u Hrvatskoj se pokrenula velika rasprava o cijenama, a posebno su u fokusu prehrambeni proizvodi.


Česte su usporedbe s drugim zemljama pogotovo sa Slovenijom gdje su u istim dućanima isti proizvodi jeftiniji nego u Hrvatskoj, stoga je na upit Večernjeg lista, Lidl objasnio odakle razlika u cijenama ove dvije zemlje.


U svom odgovoru, ističu kako na formiranje cijena u nekoj zemlji utječu mnogobrojni čimbenici, od iznosa stope PDV-a, trošarina, troškova analiza proizvoda, logističkih troškova i slično.
– U slučaju usporedbe cijena u slovenskom i hrvatskom Lidlu, stopa PDV-a na hranu u Sloveniji iznosi 9,5 posto, dok je u Hrvatskoj stopa 5 posto za dio proizvoda (kruh, svježe meso i riba, jaja, voće i povrće, jestive masti i ulja, dječja hrana, ulošci i tamponi koje čine cca 10% našeg ukupnog asortimana ), a za ostatak je 25 posto, objasnili su iz ovog trgovačkog lanca.


Što se tiče usporednog računa iz oba Lidla koji je objavljen u nekoliko hrvatskih medija, čak 8 od 10 proizvoda s navedenog računa iz slovenskog Lidla ima stopu poreza 9,5 posto, a u Hrvatskoj 25 posto.


Radi se o razlici od čak 15,5 postotnih poena.


Nadalje, Hrvatska plaća povratnu naknadu na PET ambalažu u iznosu 0,07 eura što se reflektira na proizvode kao što su mineralna voda i sokovi.


Kažu i da su u Sloveniji jeftiniji i benzin i dizel, što čini razliku u logističkim troškovima za dostavu robe budući da je Hrvatska, uključujući i otoke, značajno razvedenija od Slovenije.


Cijeli odgovor trgovačkog lanca pročitajte OVDJE.