Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

"Reforma" Europe

Šefovi dviju europskih sila pokazali spremnost na suradnju, no neke stvari još uvijek pod znakom upitnika

Autor: Hina

22.01.2023. 22:03
Šefovi dviju europskih sila pokazali spremnost na suradnju, no neke stvari još uvijek pod znakom upitnika

Foto: ReutersEmmanuel Macron i Olaf Scholz pokazali su u nedjelju u Parizu spremnost da surađuju na “reformi” Europe, ali i u pronalaženju odgovora na američki plan velikog subvencioniranja industrije, iako nisu prevladali razlike u stajalištima, poglavito na polju europske obrane.


Nijedan od njih nije odgovorio na pitanje hoće li poslati Kijevu teške njemačke tenkove Leopard, odnosno francuske Leclerc, a njemački kancelar je bio pod posebnim pritiskom nakon žurnih poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u tom smislu.


U prigodi 60. obljetnice mirovnog ugovora dviju zemalja, dok na Starom kontinentu rat traje već jedanaest mjeseci, dvojici čelnika su bila puna usta francusko-njemačkog “prijateljstva” i “bratstva” koji su već šest desetljeća nezaobilazni u “europskoj izgradnji”.
“Njemačka i Francuska moraju biti pioniri u reformi naše Europe jer su prokrčile put prema pomirbi”, istaknuo je Macron u govoru na Sorboni, rekavši da su dvije zemlje kao “dvije duše u istim grudima”.


“Budućnost, kao i prošlost, počiva na suradnji naših dviju zemalja”, rekao je njemački kancelar našalivši se da taj “francusko-njemački motor” često “zaškripi” ali ipak radi zahvaljujući “odlučnoj spremnosti da se nesuglasice uvijek pretvore u usklađeno djelovanje”.


Nakon sastanka francuskih i njemačkih ministara u Elizejskoj palači dvojica čelnika su iznijela “zajedničko stajalište” o “ambicioznom i brzom” europskom odgovoru na američke industrijske subvencije na polju energetske tranzicije, rekao je Macron na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, ne navodeći kako će se taj plan financirati.


U vezi sa slanjem tenkova Leclerc Ukrajini, “ništa nije isključeno”, rekao je Macron, istaknuvši da će se o tome “zajedno” dogovarati, što je kancelar ponovio.


No dvojica čelnika nisu skrivali razlike u vezi s projektom europskog proturaketnog štita koji Berlin želi realizirati pomoću postojeće izraelske i američke tehnologije, a Pariz se zauzima za europsko rješenje, na temelju francusko-talijanskog sustava.


Susret francuskog predsjednika i njemačkog kancelara dogodio se na dan kada su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer prije 60 godina potpisali Elizejski ugovor o pomirbi dviju zemalja koje su bile “najveći neprijatelji”, ali su “odlučile biti najveći saveznici”, rekao je Macron.