Po sortama dobivamo vrijednosti: merlot 21 %, syrah i cabernet sovignon 20%, carignan 14%, grenache 15%, maraština i debit 15% te plavina 14%. Mjerenje šećera u grožđu treba obavljati svaka dva do tri dana. Kada se utvrdi da se sadržaj šećera ne povećava treba početi s berbom
Najveći broj turista smo otpratili i polako se okrećemo svakodnevnim poslovima rane jeseni. Najznačajniji posao koji je pred nama je berba grožđa i proizvodnja vina. Naravno grožđe će brati samo oni koji imaju vinograde, a proizvoditi vino će svi oni koji za to imaju bilo kakve uvjete. Vino za vlastite potrebe, ili kako ga popularno zovemo “domaće vino”, proizvodit će se u konobama, garažama, ostavama, vikendicama, šupama i tko zna gdje sve ne. Za proizvesti vino potrebno je osigurati kvalitetnu sirovinu, to jest grožđe.
Rod mladih vinograda
Kakvo je ovogodišnje grožđe, u kojoj je fazi zriobe i kada se očekuje berba pokušala je saznati naša ekipa vižitajući najveći vinograd na prostoru naše županije, a to je onaj na Nadinskom blatu.
Nadinsko blato na površini od 300 hektara najveći je vinograd u Dalmaciji. Od toga je crnog grožđa na 200 hektara, a kako je crno vino sve traženije i popularnije grožđa će biti u izobilju. Vinogradi na Nadinskom blatu najvećim su dijelom dani u zakup, a manji dio je prodan obiteljskim gospodarstvima iz Nadina, Polače i Raštevića.
Značajan broj zakupoprimaca i novih vlasnika krenuo je u rekonstrukciju starih vinograda. To znači da se stari vinograd iskrčio i posadio novi. Kod toga je došlo i do promjene sortimenta. Nekada vodeće crne sorte grenache i carignan zamijenjene su u najvećoj mjeri syrachom, merlotom i cabernet sovignonom. Rekonstrukcija vinograda započela je prije tri godine i sada prvi mladi vinogradi upravo stupaju na rod.
Kod Šime Škaulja
Da bismo saznali kakvo je grožđe, koliki je slador, kada će berba, svratili smo u Nadinu kod Šime Škaulja. A kod koga drugog nego kod Šime, jer upravo on je proizveo crno vino koje je postalo prvak na vinskoj manifestaciji Vinovo 2008. održanoj u Stankovcima.
Na obiteljskom gospodarstvu u Nadinu dočekuje nas Šime sa suprugom Duškom.
Hoćemo li prvo u vinograd ili ćemo vidjeti budući podrum?! Idemo u vinograd jer kasnije će pržiti zvizdan pa će u podrumu biti ugodnije, predlaže naša ekipa. Može li s nama i brat Joso da vidimo i njegov vinograd, pita Šime.
– Vrag mu brani, govori netko iz ekipe.
Šime Škaulj posjeduje 4 hektara vinograda. Od toga je hektar starog vinograda sa sortom grenache, a sve ostalo je mladi vinograd u kojem su posađene sorte syrah, merlot i caberne sovignon. Mladi vinogradi su starosti od dvije do šest godina i upravo sada počinje pravi rod, pojašnjava Šime.
Vinogradi uredni, bez trunke korova, loza pažljivo upletena u armaturnu žicu, stupovi poredani kao vojnici, a grožđa više nego obilno.
– Ovo sve održavamo supruga Duška i ja. Sve se stigne, ako se pravovremeno pristupi poslu. Ukoliko se zakasni tada je problem. Osim toga posjedujem i odgovarajuću mehanizaciju pa sve u svemu nije problem komentira Šime.
Joso i sinovi
Joso Škaulj posjeduje 3,5 hektara vinograda. Od toga hektar bijelog podignut na vlastitom zemljištu prije pet godina, a ostalo crno podignuto u Nadinskom blatu prije dvije godine.
– Za razliku od brata Šime, meni brigu o vinogradu vode sinovi Ante i Nikica s obiteljima. Oni su mladi ljudi i zaljubljeni u vinograd. Bez obzira što su u radnom odnosu, svaki slobodan trenutak provode u vinogradu, pojašnjava Joso.
Da je tome tako uvjerila se i naša ekipa vidjevši uredan vinograd i zdravo grožđe.
Vrijeme je da se vidi koliko su bobice sakupile sladora. Da bismo odredili postotak šećera u grožđu koristimo se refraktometrom.
Refraktometar i suhe tvari
Refraktometar je optička sprava koja pokazuje postotak suhe tvari u nekom proizvodu. Na skali refraktometra direktno očitavamo Oechslove stupnjeve Oe° sadržaja šećera ili Baboove postotke šećera. Naši vinogradari prvenstveno koriste Baboovu skalu izraženu u postocima sadržaja šećera.
Prolazimo kroz vinograd i pažljivo biramo grozdove različite izloženosti suncu i različite zrelosti. Očitavamo vrijednosti, ne možemo vjerovati. Ponovno uzimamo uzorke i ponovno mjerimo. Provjeravamo je li refraktometar pravilno baždaren. Sve je u redu i moramo vjerovati. Po sortama dobivamo vrijednosti: merlot 21 %, syrah i cabernet sovignon 20%, carignan 14%, grenache 15%, maraština i debit 15% te plavina 14%.
Sadržaj šećera – samo takav. On može varirati od vinograda do vinograda u malom postotku. Na sadržaj šećera ima utjecaj rodnost, položaj, gnojidba i još dosta toga.
Bez obzira na sve berba će biti uskoro. Kada treba početi s berbom, zapitat će mnogi vinogradari?
Odluka o berbi
Treba imati na umu da se dnevni prirast sadržaja šećera od početnih 0,1 % do posljednjih, vrlo sunčanih dana pred berbu u povoljnim uvjetima može povećati i do 0,2 %. Uz to ne treba zaboraviti da se tih posljednjih dana sazrijevanja grožđa u njemu najviše razvijaju mirisne buketne materije (svojstvene sorti), koje daju vinu bogatstvo svih sortnih osobina (miris, okus, boja). Mjerenje šećera u grožđu treba obavljati svaka dva do tri dana. Kada se utvrdi da se sadržaj šećera ne povećava treba početi s berbom. Naravno, ako je vrijeme lijepo. Ukoliko dođe do jačih kiša ili ne daj bože grada s berbom treba odmah započeti.
Kako sada stvari stoje berba će, ovisno o sortama, položaju i ostalom, započeti uskoro, a prema stanju grožđa kvaliteta ne bi trebala biti upitna. A koja cijena grožđa? Tek će se znati.
najnovije
najčitanije
Zadar
LJETO PRED VRATIMA
[FOTO] Mnogi uživali pod suncem na plaži
Hrvatska
FORMIRANJE ANTIKORUPCIJSKE VEĆINE
SDP-ovac Jakšić: Spojimo se na onome po čemu smo svi u ove četiri godine “jašili”
Sport
VICEPRVACI HRVATSKE
Prva odbojkaška medalja za OŠ Bartula Kašića
Zadar
PREDIO BOKANJCA
Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje uklonjeno 3,87 tona otpada
Zadar
ČUVARI NEBA
Rafalei će sutra preletjeti hrvatskim nebom, evo kada će biti iznad Zadra
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Zadar
CIJENE SLADOLEDA