ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ADENSKI ZALJEV

SAD opet gađao protubrodske projektile hutista

Autor: Portal Novi list, Hina

20.01.2024. 20:50
SAD opet gađao protubrodske projektile hutista

Foto: Reuters

Napadi hutista na brodove u i oko Crvenog mora u nekoliko proteklih tjedana usporili su trgovinu između Azije i EuropeSnage američkog Središnjeg zapovjedništva u subotu su pogodile hutistički protubrodski projektil koji je bio usmjeren prema Adenskom zaljevu i spreman za lansiranje, rekla je američka vojska, nekoliko sati nakon što je SAD pogodio druga tri protubrodska projektila hutista.


“Američke snage su zaključile da projektil predstavlja prijetnju trgovačkim brodovima i američkoj mornarici u regiji, te su u samoobrani pogodile i uništile projektil”, priopćilo je američko Središnje zapovjedništvo.


Incident, posljednji uslijed rastućih tenzija u Crvenom moru i Adenskom zaljevu koji je omeo globalnu trgovinu i potaknuo bojazni o nestašicama u nabavnim lancima, dogodio se oko 04:00 po jemenskom vremenu, dodalo je Središnje zapovjedništvo.
Nešto ranije u petak navečer, američke snage Središnjeg zapovjedništva izvele su napade protiv tri hutistička protubrodska projektila za koje su rekli da su ciljali prema južnom Crvenom moru.


Napadi hutista na brodove u i oko Crvenog mora u nekoliko proteklih tjedana usporili su trgovinu između Azije i Europe i uznemirili velike sile u jeku eskalacije rata u Gazi.


Hutisti, koji kontroliraju većinu Jemena, kažu da su njihovi napadi iz solidarnosti prema Palestincima u Gazi koji su pod izraelskim napadom.


Od prošlog tjedna SAD napada hutiste u Jemenu, a ovaj tjedan milicija je vraćena na popis “terorističkih” skupina.


Predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da će se zračni napadi nastaviti unatoč tome što možda neće zaustaviti napade hutista.


Ovi napadi predstavljaju rizik od širenja sukoba izvan Gaze.


Subotnji napadi peti su američki napad u proteklom tjednu protiv raketnih bacača hutista koji su bili spremni za napade.


Hutisti su lansirali dvije protubrodske balističke rakete na američki tanker kasno u četvrtak koje su pale u vodu blizu broda, no nisu prouzročile ozljede ili štetu, prema riječima američke vojske.