Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

REAKCIJE

SAD ne podržava neovisnost Tajvana, ali je predan očuvanju mira i stabilnosti

Autor: Hina

13.01.2024. 18:09
SAD ne podržava neovisnost Tajvana, ali je predan očuvanju mira i stabilnosti

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da Sjedinjene Države ne podržavaju neovisnost Tajvana, nakon što su tajvanski birači dali vladajućoj stranci na tom otoku treći predsjednički mandat, a američki državni tajnik dodao je da SAD ostaje predan miru i sigurnosti u regiji.
Ranije tijekom dana predsjednički kandidat tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) i potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te pobijedio je na predsjedničkim izborima, unatoč pozivima Kine da ga se ne izabere i obećao je da će se suprotstaviti Pekingu, ali  i tražiti pregovore.


“Ne podržavamo neovisnost…”, rekao je Biden upitan za reakciju na subotnje tajvanske izbore.


SAD je predan očuvanju mira i stabilnosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca i mirnom dješavanju razlika, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.
Nekoliko sati prije otvaranja birališta, Washington je upozorio “da bi bilo neprihvatljivo” da se “bilo koja” zemlja miješa u te izbore.


Tajvan, otok koji Kina smatra svojim, demokratska je uspješna priča od održavanja prvih izravnih predsjedničkih izbora 1996., što je kulminacija desetljeća borbe protiv autoritarne vladavine.
Sjedinjene Države najvažniji su međunarodni pokrovitelj i dobavljač oružja za Tajvan unatoč nedostatku formalnih diplomatskih veza s otokom.


Bidenova administracija bojala se da će izbori i nova vlast eskalirati sukob s Pekingom.


Biden radi na popravljanju odnosa s Kinom, uključujući pristanak na razgovor o razlikama u sigurnosnim pitanjima na samitu u Kaliforniji s predsjednikom Xi Jinpingom u studenom.


Kineski ured za poslove s Tajvanom priopćio je u subotu da pobjeda kandidata tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke Lai Ching-tea na izborima neće promijeniti osnovne obrise odnosa otoka s kopnenim dijelom Kine.


Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u subotu da Moskva i dalje gleda na Tajvan kao na sastavni dio Kine.