Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

Blinken: SAD se protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca

Autor: Hina

07.01.2024. 19:13
Blinken: SAD se protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca

Foto: ReutersAmerički državni tajnik Antony Blinken uvjeravao je u nedjelju jordanskog kralja Abdulaha da se Washington protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze ili s okupirane Zapadne obale, nadajući se da će pokrenuti razgovore o budućnosti Gaze.


Kralj je na sastanku iznio zabrinutost Jordana zbog raseljavanja, navodi se u priopćenju palače, dok Izrael nastavlja sa svojom vojnom kampanjom koja je veliki dio Gaze pretvorila u ruševine i ostavila njezinih 2,3 milijuna stanovnika na rubu gladi, prema humanitarnim djelatnicima.


Blinken je na sastanku s kraljem Abdulahom u Amanu “naglasio protivljenje SAD-a prisilnom raseljavanju Palestinaca sa Zapadne obale i iz Gaze i kritičnu potrebu zaštite palestinskih civila na Zapadnoj obali od nasilja ekstremističkih doseljenika”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.
Većina stanovnika Gaze raseljena je zbog sukoba, a nasilje se rasplamsalo i na Zapadnoj obali, uključujući smrtonosni sukob u gradu Dženinu u nedjelju.


Kralj je rekao Blinkenu da Washington ima glavnu ulogu u vršenju pritiska na Izrael za trenutni prekid vatre i upozorio na “katastrofalne posljedice” nastavka rata u Gazi, koji je započeo kada je Hamas napao Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i uzevši 240 talaca.


Blinken je na turneji po regiji zbog rastućih bojazni da će izraelska ofenziva protiv palestinskih militanata Hamasa u Gazi izazvati širi regionalni sukob.


Blinken je doputovao u Jordan kasno u subotu i sastao se s kraljem Abdulahom u nedjelju, a zatim otputovao u Katar na sastanke s emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem i premijerom Mohamedom Bin Abdulrahmanom al-Tanijem, koji je također ministar vanjskih poslova.


Izaslanstvo SAD-a ima za cilj prikupiti stavove arapskih država o budućnosti Gaze prije nego što ta stajališta iznese Izraelu, rekao je američki dužnosnik, priznajući da će stajališta biti jako udaljena.


Blinken je u Amanu posjetio skladište Svjetskog programa za hranu (WFP) u kojem sečuva konzervirana hrana za Gazu.


Vršiteljica dužnosti ravnateljice WFP-a za Palestinu Laura Turner rekla je prije sastanka s Blinkenom da bi se on trebao zalagati za zaustavljanje sukoba i da Izrael otvori granične prijelaze prema sjevernom dijelu Gaze.


“Tamo se nalazi stanovništvo do kojeg nismo mogli doći šest tjedana i zbog kojeg smo najviše zabrinuti”, rekla je Turner dodajući da su pomoć poslanu na sjever iz južne Gaze uzeli drugi Palestinci također u velikoj potrebi za hranom.


Blinken je rekao da SAD radi na tome da rute za dostavu pomoći u Pojas Gaze ostanu otvorene i da ih bude više.


“Intenzivno smo usredotočeni na vrlo tešku i doista sve goru situaciju s hranom za muškarce, žene i djecu u Gazi, i to je nešto na čemu radimo 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu”, rekao je Blinken.