Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Vježbe s bojnim streljivom

SAD i Južna Koreja razmatraju opsežnije i opasnije vojne vježbe uslijed vojnih prijetnji Sjeverne Koreje

Autor: Hina

22.12.2022. 09:56
SAD i Južna Koreja razmatraju opsežnije i opasnije vojne vježbe uslijed vojnih prijetnji Sjeverne Koreje

Foto: Sotuh Korean defense ministryJužna Koreja i Sjedinjene Države razmatraju organiziranje svoje prve velike zajedničke demonstracije bojnog streljiva u šest godina 2023. u jeku sve većih vojnih prijetnji Sjeverne Koreje, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane u Seulu.


Vježbe su objavljene dok Južna Koreja i Sjedinjene Države raspravljaju o pripremama za obilježavanje 70. godišnjice svojeg savezništva sljedeće godine, rekao je glasnogovornik ministarstva Jeon Ha-gyu.


“Obilježavajući tu prigodu, istražujemo različite načine kako pokazati prisutnost naše vojske i nadmoćne sposobnosti odvraćanja protiv Sjeverne Koreje”, rekao je Jeon na redovitom brifingu.
“Kombinirana zajednička demonstracija bojnog streljiva može biti jedna od opcija”, dodao je.


Demonstracije bi bile još jedno zajedničko pokazivanje sile koje će se nastaviti nakon višegodišnje stanke pod novim južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom. Yoon je obećao ojačati vojne kapacitete i spremnost za odvraćanje sjevernokorejskog razvoja oružja.


U utorak su Sjedinjene Države poslale svoje nevidljive lovce F-22 Raptor na zajedničke vježbe s Južnom Korejom prvi put od 2018., nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja kritizirala obje zemlje i obećala više testiranja raketa.


U rujnu su saveznici izveli prve vježbe s američkim nosačem zrakoplova nakon 2018.


Takve su vježbe bile zaustavljene pod Yoonovim prethodnikom Moon Jae-inom. Moon je prioritet dao angažmanu sa Sjeverom, koji ih je osudio kao probu za invaziju.


Sjeverna Koreja ove je godine testirala dosad neviđen broj projektila, uključujući interkontinentalne balističke projektile (ICBM) dizajnirane za napad na kopno SAD-a.


Također je dovršila pripreme za ono što bi bilo njegovo prvo nuklearno testiranje od 2017., rekli su dužnosnici Seula i Washingtona.