Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Yoon Suk-yeol

Južna Koreja poziva Kinu da obuzda provokacije Sjeverne Koreje

Autor: Hina

15.11.2022. 17:05
Južna Koreja poziva Kinu da obuzda provokacije Sjeverne Koreje

Foto: NewscomJužnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol pozvao je u utorak Kinu da preuzme “aktivniju i konstruktivniju ulogu” u obuzdavanju Sjeverne Koreje koja provocira nuklearnim i balističkim programima, objavio je njegov ured nakon razgovora s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.


Yoon i Xi održali su prvi bilateralni sastanak na rubu samita skupine G20 na indonezijskom otoku Baliju u vrijeme pojačanih sjevernokorejskih testiranja oružja.


Pyongyang je ove godine izveo niz raketnih testiranja, među kojima i vjerojatno neuspješno ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete, a nedavno je ispalio stotine projektila u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države održavale zajedničke vojne vježbe.
Yoon je izrazio zabrinutost jer je izolirana komunistička Sjeverna Koreja pojačala napetosti dosad neviđenim brojem nuklearnih i raketnih provokacija, objavio je njegov ured.


“Nadam se da će Kina preuzeti aktivniju, konstruktivniju ulogu kao članica Vijeća sigurnosti UN-a i susjedna zemlja”, rekao je Yoon Xiju, prema priopćenju.


Xi je pozvao na bolje međukorejske odnose kazavši da je spreman poduprijeti Yoonovu ponudu pružanja pomoći Sjevernoj Koreji u zamjenu za denuklearizaciju ako je sjeverni susjed želi prihvatiti.


Yoon je predložio “odvažan” ekonomski plan ako Sjeverna Koreja pristane na denuklearizaciju, no Pyongyang tu ponudu kritizira kao “besmislicu” te je poručio Yoonu da “zašuti”.


Yoon i Xi dogovorili su se ubrzati pregovore o drugoj fazi bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, navode uredi dvojice predsjednika i kineski mediji.


Peking se nada većoj suradnji sa Seulom u području visoke tehnologije, navode kineski mediji i prenose da je Xi obećao “sigurne, stabilne i lake globalne lance opskrbe”, ali se protivi “politizaciji ekonomske suradnje”


Bilateralni odnosi Pekinga i Seula zahladili su prošlih godina jer se Kina protivi raspoređivanju američkog proturaketnog sustava u Južnoj Koreji koja je saveznik Sjedinjenih Država, a one Kinu nazivaju najvećim dugoročnim izazovom za svjetski poredak.