Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vojna obavještajna služba

Rusija sve veća prijetnja švedskoj sigurnosti

Autor: Hina

20.02.2023. 17:41
Rusija sve veća prijetnja švedskoj sigurnosti

Foto: ReutersRusija predstavlja jasnu vojnu prijetnju u neposrednom okruženju Švedske, ali su njezine snage u velikoj mjeri vezane ratom protiv Ukrajine, priopćila je u ponedjeljak Švedska vojna obavještajna i sigurnosna služba (MUST).


“Europski sigurnosni poredak kakav poznajemo prestao je postojati, a time su se povećali i rizici za švedsku sigurnost”, rekla je na konferenciji za novinare šefica MUST-a Lena Hallin.


Hallin je također rekla kako očekuje da će Rusija ojačati svoje vojne kapacitete u neposrednom susjedstvu Švedske kada to bude moguće, kao odgovor na podnošenje zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.
Dodala je da MUST ocjenjuje kako Rusija želi izbjeći situaciju u kojoj bi trenutne napetosti eskalirale u vojni sukob s NATO-om.


“Međutim, postoji znatna neizvjesnost, koja se uglavnom odnosi na spremnost ruskog vodstva da preuzme velike rizike”, kazala je, dodajući da zbog visoke razine napetosti postoji veća mogućnost da slučajnost ili pogrešna procjena dovedu do sukoba.