Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Uskoro prva godišnjica

Njemački kancelar najavio pooštravanje sankcija Rusiji

Autor: Hina

08.02.2023. 15:43
Njemački kancelar najavio pooštravanje sankcija Rusiji

Foto: ReutersEuropa će još jednom pooštriti sankcije Rusiji uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu kao poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, najavio je u srijedu njemački kancelar Olaf Scholz, dan uoči posebnog summita EU-a.


“Putin neće postići svoje ciljeve – ni na bojnom polju ni kroz diktirani mir”, rekao je Scholz u obraćanju Bundestagu, donjem domu parlamenta. Rekao je da će EU podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno u ratu koji je počeo 24. veljače prošle godine.


Reuters navodi da je u siječnju iz diplomatskih izvora doznao da zemlje EU rade na desetom paketu sankcija koji bi trebao biti spreman oko godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.
Scholz je kritizirao javno nadmetanje među nekim zemljama oko toga tko može isporučiti više i boljeg oružja Ukrajini, rekavši da ono slabi jedinstvo saveznika.


“Čuvamo i jačamo tu koheziju tako što prvo povjerljivo pripremamo odluke – a tek onda ih priopćavamo”, rekao je Scholz prema rukopisu svog govora, pozivajući se na svoju suradnju s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na odluci da Ukrajini isporuči moderne borbene tenkove.


Osim rata u Ukrajini, čelnici EU-a trebali bi, na svom posebnom samitu u četvrtak i petak u Bruxellesu, također raspravljati o ilegalnoj migraciji i ekonomskoj situaciji u bloku.


Scholz je rekao da se Europa nema potrebe skrivati od američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) kada je u pitanju iznos subvencija, ali je dodao da europski čelnici trebaju detaljnu analizu prije nego što se pozabave nedostacima u programima.


Utrka sa Sjedinjenim Državama u pogledu subvencija bila bi pogrešan odgovor za EU, dodao je Scholz, koji je rekao da Njemačka pokušava produbiti svoje gospodarske odnose sa Sjedinjenim Državama.


“Razgovori o IRA-i koji su u tijeku dobra su polazna točka za to – barem ako se SAD odrekne pravila koja europske tvrtke stavljaju u nepovoljniji položaj u usporedbi s tvrtkama iz Kanade i Meksika, primjerice”, rekao je Scholz.


Scholz je ponovio zahtjeve EU-a za istim tretmanom kakav imaju oni američki trgovinski partneri čija je proizvodnja u velikoj mjeri uključena u sheme subvencija.