Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otpor ofenzivi

Zelenskij u Europi traži borbene zrakoplove koje zove "krilima slobode"

Autor: Hina

08.02.2023. 17:01
Zelenskij u Europi traži borbene zrakoplove koje zove

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u srijedu Veliku Britaniju i druge zemlje da daju Ukrajini “krila slobode” tako što će joj poslati borbene zrakoplove radi otpora ruskoj ofenzivi, nadajući se da će slomiti otpor zapada da se odluči na taj korak.


Zapadne zemlje su ove godine povećale vojnu pomoć Ukrajini obećavši da joj stotine tenkova, borbenih vozila i raketa dalekog dometa, ali zasad odbijaju poslati borbene avione.


Zelenskij trenutno boravi u iznenadnom posjetu Britaniji. U obraćanju zastupnicima u britanskom parlamentu, Zelenskij je Velikoj Britaniji i zapadu zahvalio na pomoći i na dosadašnjim sankcijama protiv Moskve.
No, dajući predsjedniku parlamenta pilotsku kacigu s natpisom “imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo”, Zelenskij je pozvao zapad da isporuči zrakoplove.


“Apeliram na vas i na svijet, jednostavnim ali tako važnim riječima – borbeni zrakoplovi za Ukrajinu, krila slobode”, rekao je.


Britanija je ranije objavila da hitno šalje vojnu pomoć Ukrajini radi obrane od sve žešće ruske ofenzive i obećala da će uvježbati ukrajinske pilote za upravljanje “sofisticiranim borbenim zrakoplovima koji ispunjavaju standarde NATO-a u budućnosti”.


Vlada je rekla da je to “dio dugoročnog ulaganja u njezinu vojsku”, fraza koja sugerira da Britanija još nije promijenila stajalište kako slanje borbenih zrakoplova još nije opcija.


Nakon posjeta Washingtonu u prosincu prošle godine, London je prva postaja drugog putovanja Zelenskija u inozemstvo otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače 2022. Očekuje se da će se kasnije u srijedu u Parizu sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a u četvrtak u Bruxellesu na samitu zatražiti od EU-a da pošalje još oružja i ubrza pristupanje Ukrajine Uniji.