Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

iran

Ajatolasi krvavo guše prosvjede, nasumice pucaju na ljude

Autor: Hina

21.11.2022. 18:51
Ajatolasi krvavo guše prosvjede, nasumice pucaju na ljude

Foto: ReutersOčevici u ponedjeljak govore o scenama nalik građanskom ratu opisujući protuvladine prosvjede u kurdskim područjima na sjeverozapadu Irana.


Gradovi Javanrud i Piranshahr bili su poprišta najvećeg nasilja u kojem su snage sigurnosti navodno nasumice pucale na demonstrante.


Do toga je došlo dan nakon što se policija obrušila na prosvjednike u kurdskom gradu Mahabadu u kojem je prema stanovnicima ubijeno nekoliko ljudi. Od smrti Iranke kurdskog porijekla Mahse Amini sredinom rujna, prosvjedi traju diljem Irana.
Djevojka je umrla u policijskom pritvoru nakon što je uhićena zbog kršenja strogih pravila odijevanja. Organizacije za ljudska prava procjenjuju da su dosad u prosvjedima uhićene i ubijene tisuće Iranaca.


U noći na ponedjeljak, Iranska revolucionarna garda napala je kurdske separatiste na sjeveru susjednog Iraka. U napadima su korištene rakete i dronovi, prenosi novinska agencija Tasnim.


Iran je posljednjih tjedana više puta bombardirao pozicije u sjevernom Iraku. Teheran optužuje tamošnje kurdske skupine da podupiru prosvjede protiv vlade.