Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Anka Mrak Taritaš

Roditelji odgojitelji u Saboru: Naknada za njih je civilizacijsko pitanje

Autor: Hina

17.03.2023. 14:08
Roditelji odgojitelji u Saboru: Naknada za njih je civilizacijsko pitanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELLHrvatska Vlada do ljetne stanke Saboru treba dostaviti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja, uključujući i produljenje prava na naknadu nakon smrti djeteta o kojem je brinuo.


Takvu obvezu Sabor je dao Vladi na prijedlog klubova HDZ-a i partnera, a nakon što prethodno nije prihvatio prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se izmjenama istog Zakona roditeljima njegovateljima omogući da nakon smrti djeteta naknadu primaju još šest mjeseci, tj. da ne moraju odmah ići na burzu.


Spomenutu obvezu, odnosno zaključak, Sabor je izglasovao glasovima 77 zastupnika većine, nakon čega je oporba napustila sabornicu.


Mrak Taritaš: Roditeljima treba omogućiti žalovanje 
Nakon što im umre dijete koje su njegovali cijeli život, roditeljima treba produljiti pravo na naknadu i omogućiti da gubitak odžaluju  u miru, rekla je Mrak Taritaš.


Ovdje se radi o sudbinama ljudi, za svako produljenje ove odluke, jedno dijete će umrijeti, poručila je.


Ne dati roditeljima mogućnost prilagodbe nakon smrti djeteta od barem pola godine i naknadu, bila bi stvarno sramota, poručio je Božo Petrov (Most)


Zanemariv je proračunski trošak, sve košta manje od 5 milijuna kuna godišnje, a značio bi ispunjenje elementarne humanosti i pravednosti, argumentirala je Sandra Benčić (ZLB).


Uhićeni ministri, župani koriste pravo šest plus šest, a obitelj koja se vraća s groblja ostavivši tamo mali bijeli kovčežić, to pravo nema, izjavio je Davor Dretar (DP).


Ovo nije političko, nego ljudsko pitanje, ovo je naša obveza, napravimo taj korak, pozvao je Peđa Grbin.


Zar nemate ni malo grižnje savjesti, ne želite podržati prijedlog o produljenju prava na naknadu samo zato jer je došao od oporbe? Bit ćete upamćeni da ste bili i ostali na krivoj strani povijesti, poručio je vladajućima Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).


Murganić: Mislim da nam roditelji trebaju vjerovati 


Cilj izmjena koje očekujemo od Vlade je da se cjelovito i temeljitije riješe prava osoba s invaliditetom, posebno najranjivijih skupina,  djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, rekla je novinarima prije glasovanja zastupnica Nada Murganić (HDZ).


Objasnila je da se radi o produljenju korištenja naknade za status roditelja njegovatelja i nakon smrti djeteta. „To pravo je nešto što ćemo svakako podržati, ovim zaključkom na neki način dajemo garanciju da će to u Zakonu biti predviđeno“, rekla je.


Potvrdno je odgovorila na pitanje trebaju li im roditelji njegovatelji vjerovati. „Mislim da da, u čestim kontaktima s njima raspravljali smo o mnogim njihovim pravima i potrebama“, rekla je Murganić.


Glasovanje o spomenutom zakonu i zaključku, pratili su članovi Udruge Sjena, Društva distrofičara Virovitice, roditelji njegovatelji, djeca s teškoćama u razvoju.