ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NEPRAVDA

Stotine odgojitelja ostat će bez posla zbog ravnatelja dječjih vrtića

Autor: Ingrid Šestan Kučić

10.02.2023. 12:35
Stotine odgojitelja ostat će bez posla zbog ravnatelja dječjih vrtića

Foto: Marko Lukunic/Vecernji listZbog novog Zakona o radu stotine odgojitelja diljem Hrvatske ostat će bez posla, a riječ je o odgojiteljima koji rade na određeno, što je uobičajena praksa u predškolskim ustanovama. Prema novom Zakonu, po isteku trećeg ugovora na određeno izriče se zabrana zapošljavanja kod istog poslodavca sljedećih šest mjeseci, što u praksi znači da se odgojitelji više neće moći zaposliti u istoj predškolskoj ustanovi.


O učestalosti zapošljavanja odgojitelja na određeno, i to na kratak period, nerijetko u trajanju od svega nekoliko dana, svjedoče deseci poziva upućenih Udruzi Sidro, čija predsjednica Katarina Turković Gulin kaže da je samo u periodu od prošlog četvrtka do jučer Udruga zaprimila više od sto pritužbi hrvatskih odgojitelja.


Ekstremni primjeri


Iznoseći neke od ekstremnijih primjera odgojiteljica koje su prvi ugovor o radu na određeno sklopile krajem prosinca prošle godine, a treći već početkom siječnja ove godine, Turković Gulin kaže da će po isteku tog trećeg ugovora zbog odredbi novog Zakona tim odgojiteljicima biti onemogućen daljni rad u vrtiću.
I sve to u trenutku kada u Hrvatskoj nedostaje pet tisuća odgojitelja i kada se u nedostatku stručnjaka zapošljavaju nestručne i nekvalificirane zamjene. Trenutno su otvorena 143 natječaja za zapošljavanje odgojitelja, a od njih nešto više od 16 tisuća, koliko ih radi u hrvatskim predškolskim ustanovama, njih 23 posto radi na određeno.


Većina tih ugovora, tvrdi Turković Gulin, nije zakonski opravdana, te se ugovori na određeno protupravno koriste na stalnim radnim pozicijama.


Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

– Novi Zakon o radu trebao je spriječiti neopravdano zapošljavanje radnika na određeno vrijeme i zaustaviti uzastopno sklapanje ugovora o radu na određeno. Trebao je zaustaviti rad odgojitelja na kratkim ugovorima, koji nerijetko traju i do deset godina, te osigurati da se svi radnici u pravilu zaposle na ugovore na neodređeno, a da ugovor na određeno doista bude tek iznimka.


Zbog odredbi ZOR-a po isteku trećeg ugovora, čak i ako je ukupno trajanje svih ugovora manje od tri godine, izriče se zabrana zapošljavanja toga odgojitelja kod istog poslodavca sljedećih šest mjeseci. Odgojitelji kontinuirano rade dugi niz godina na kratkim ugovorima o radu, nerijetko tijekom jedne godine potpišu i do šest ugovora na određeno vrijeme.


Kao jedan od primjera koji govori o razmjerima ovoga problema i stvarnom stanju u praksi donosi nam desetak kolegica iz vrtića Grada Zagreba, gdje su od prosinca 2022. do siječnja 2023. odgojiteljice potpisivale tri do četiri ugovora o radu, svaki trajanja tek nekoliko dana.


Time su, sukladno ZOR-u, ispunile maksimalan broj dopuštenih sklopljenih ugovora o radu na određeno vrijeme i sada više ne mogu nastaviti rad u istome vrtiću, točnije kod istog poslodavca, upozorava predsjednica Sidra.


Kažnjena i djeca


Kaže da poslodavci nastoje zaobići odredbe o zabrani zapošljavanja sljedećih šest mjeseci nakon isteka trećeg ugovora o radu na određeno vrijeme, traže neka drukčija tumačenja, pa čak i odluke o izuzimanju odgojitelja iz ovih odredbi ZOR-a.


– No s obzirom na to da vremena nema, radni proces traje, vrtiće ne možemo zatvoriti dok čekamo rješenje, neki ravnatelji ignoriraju ZOR, drugi se snalaze na puno maštovitije načine.


Najmaštovitiji ravnatelji razmjenjuju odgojitelje kao sličice »Životinjskog carstva«, dogovaraju između sebe njihove prelaske iz vrtića u vrtić, potpuno zaboravljajući koja je uloga odgojitelja u odgojno- obrazovnom radu predškolskih ustanova.


Novim Zakonom kažnjeni su odgojitelji koji moraju posao tražiti u drugoj ustanovi, djeca koja ostaju bez poznatog odgojitelja i moraju se prilagoditi na novu osobu, roditelji koji moraju ponovo uspostaviti povjerenje prema odgojiteljima koji dolaze i odlaze kao na traci, ističe Turković Gulin.


Dodajući da je u Hrvatskoj ovog tjedna donesena prva sudska pravomoćna presuda o opravdanosti ugovora na određeno, predsjednica Sidra najavljuje da ne bude li druge mogućnosti, odgojiteljice će biti primorane krenuti u tužbene zahtjeve.


Prošli su se tjedan obratili i Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, no odgovor još nisu dobili.


Manipulacije zapošljavanjem


– Tražimo da se prestane manipulirati zapošljavanjem bez raspisivanja natječaja, kratkim ugovorima o radu, da se prestane uvjetovati produženje tih ugovora poslušnošću, inzistiramo da se prestane sa zastrašivanjem, a sve to moguće je riješiti zapošljavanjem odgojitelja na neodređeno vrijeme.


Tražimo da osnivači vrtića donose pravovremene odluke o zapošljavanju odgojitelja, da se natječaji za zapošljavanje odgojitelja raspisuju pravovremeno, da odgojitelje zaposle na ugovore na neodređeno vrijeme, jer radnik s ugovorom na određeno i radnik s ugovorom na neodređeno poslodavca koštaju jednako.


Tražimo da ugovori na određeno budu doista tek iznimka, i to iznimka koja je čvrsto utemeljena i opravdana, zaključuje Turković Gulin.