ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Rim uputio kritike Izraelu zbog napada na kršćanski kompleks u Gazi

Autor: Hina

18.12.2023. 13:45
Rim uputio kritike Izraelu zbog napada na kršćanski kompleks u Gazi

Foto: ReutersTalijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani u ponedjeljak je kritizirao izraelske vojne snage zbog navodne pucnjave i pogibije dviju žena u kršćanskom kompleksu u Pojasu Gaze, rekavši da im takve akcije neće pomoći u ratu protiv Hamasa.


“Izraelski snajperist je ustrijelio dvije žene u crkvi. To nema nikakve veze s borbom protiv Hamasa jer se teroristi zasigurno ne skrivaju u kršćanskim crkvama”, rekao je Tajani u rijetkoj kritici službenog Rima upućenoj Izraelu.


Latinski patrijarh Jeruzalema, tj. nadbiskup Jeruzalema i katolička vlast u Svetoj Zemlji, objavio je da su tijekom vikenda dvije žene, Nahida Khalil Anton i njezina kćer Samar, ubijene u kompleksu Župe svete obitelji u Gazi.
U priopćenju patrijarhata stoji da je više ljudi ranjeno kada su pokušali zaštititi ostale.


Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova je u nedjelju rekao da se taj incident istražuje.


Od 2,3 milijuna stanovnika Gate tek njih 1000 su kršćani.


Italija pruža Izraelu glasnu potporu od napada Hamasa na izraelske kibuce i glazbeni festival tijekom kojeg su izvršili pokolj civila, ali, kao i druge zapadne zemlje, izražava zabrinutost zbog sve više žrtava uslijed izraelskog rata u Gazi.


“Snažno osuđujemo napad Hamasa na nenaoružane civile (…) ali također želimo da reakcija Izraela bude razmjerna i da se od ofenzive poštedi civilno stanovništvo”, rekao je Tajani.