Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

GAZA

Obitelji taoca pozivaju izraelsku vladu da prekine borbe i pregovara

Autor: Hina

16.12.2023. 20:45
Obitelji taoca pozivaju izraelsku vladu da prekine borbe i pregovara

Foto: ReutersObitelji izraelskih taoca zatočenih u Gazi pozvali su u subotu svoju vladu da prekine borbene operacije i počne pregovore radi oslobađanja izraelskih građana koji su već dva mjeseca u rukama palestinskog islamističkog pokreta Hamas.


“Samo skupljamo mrtva tijela. Želimo da prekinute borbe i počnete pregovore”, izjavila je Noam Perry, kći izraelskog taoca u Gazi na skupu obitelji taoca u Tel Avivu.


Skup je održan dan nakon objave pogibije trojice taoca u Gazi koje je greškom ustrijelila izraelska vojska.
Taoci su izvjesili bijelu zastavu i govorili su hebrejskim, objavila je vojska u subotu.


“Čini se da igraju ruski rulet: tko će sljedeći među nama doznati za smrt svojih voljenih? Hoćemo znati kakav je prijedlog iznijela izraelska vlada”, rekao je Ruby Chen, otaca 19-godišnjeg toaca Itaya Chena.


“Cionistička vojska vrlo dobro zna koji su naši uvjeti za oslobađanje taoca i nijedan od njih neće biti slobodan ako ne prihvati naše uvjete”, izjavio je glasnogovornik oružanog krila Hamasa Abu Obeida.


Islamistički palestinski pokret objavio je video snimku nekoliko taoca u Gazi i bombardiranja te enklave uz poruku na hebrejskom, arapskom te engleskom jeziku: “Vrijeme istječe”.


Hamas je u divljačkom napadu na izraelski teritorij 7. listopada pobio oko 1140 građana, uglavnom civila i odveo sa sobom oko 240 taoca u  Gazu.


Do danas je u Gazi još 129 taoca, a tijela njih 11 ubijenih isporučena su Izraelu.


Tijekom sedmodnevnog prekida vatre koji je završen 1. prosinca, 105 taoca je oslobođeno, od kojih 80 u  zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.


Izrael je na Hamasov napad 7. listopada odgovorio ofenzivom na Gazu koje je cilj izbrisati Hamas, a od tada je u stalnim bombardiranjima pobijeno 18.800 ljudi, većinom civila, prema podacima Hamasa, koji je na vlasti u Pojasu Gaze.