Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

pojas gaze

U pojačanom bombardiranju Izrael ubio najmanje 40 osoba

Autor: Hina

17.12.2023. 15:27
U pojačanom bombardiranju Izrael ubio najmanje 40 osoba

Foto: ReutersIzrael je u noći na nedjelju pojačao bombardiranje Pojasa Gaze, ubivši najmanje 40 ljudi, rekli su Palestinci, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio da se taoce može osloboditi samo intenzivnim vojnim pritiskom na Hamas. Paralelno s bombardiranjima vode se žestoke borbe duž cijele enklave, a komunikacije su srušene četvrti dan zaredom pa je teško doći do ranjenih, po stanovnicima i militantima.


“Prekid komunikacija u Gazi najdulji je od početka izraelske eskalacije”, objavio je na X-u Palestinski Crveni polumjesec.


Visoki izraelski i katarski dužnosnici navodno su se zadnjih dana sastali u Norveškoj kako bi razgovarali o razmjeni preostalih talaca, koje je oteo Hamas, za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima. No Hamas je u nedjelju objavio da neće ući u pregovore o daljnjim razmjenama zarobljenika bez prekida izraelskog vojnog djelovanja u Gazi.
Naznaka kompromisa nema, a nasilje jača. Meta napada je među ostalima izbjeglički kamp Džabalija na sjeveru Pojasa Gaze. U napadu na jednu obiteljsku kuću poginulo je 24 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, objavio je radio Hamas Aksa, citirajući direktora ministarstva zdravlja.


U Deir al-Balahu u središnjem dijelu enklave poginulo je 12 Palestinaca i deseci su ozlijeđeni, a u Rafahu na jugu poginulo je najmanje četvrto ljudi.


Po palestinskim zdravstvenim dužnosnicima, do sada je poginulo gotovo 19.000 Palestinaca, a tisuće su ostale pod ruševinama. Izraelska vojska objavila je u nedjelju da je od početka kopnene ofenzive na Pojas Gaze 27. listopada poginuo 121 izraelski vojnik.


Premijer Benjamin Netanyahu pročitao je u nedjelju, na tjednom sastanku svoje vlade, pismo za koje je ustvrdio da su ga napisali članovi obitelji poginulih vojnika.


“Imate mandat boriti se. Nemate mandat stati na pola puta”, citirao je Netanyahu poruku iz pisma i poručio “Borit ćemo se do kraja”.


Broj poginulih izraelskih vojnika već je sada dvostruko veći od broja poginulih u kopnenoj ofenzivi 2014 godine.