Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Renato Kraljev kuhao i predstavio knjigu recepata u Rimu

14.05.2018. 09:07
Renato Kraljev kuhao i predstavio knjigu recepata u Rimu


U rimskom hotelu Regina Baglioni održan je hrvatski i moliški gourmet performans, najveći gastro program te vrste ikad održan u Italiji, na kojem su predstavljena četiri recepta vrhunskih hrvatskih i moliških chefova, koji su tako prikazali različitosti i posebnosti tradicionalne kuhinje. Hrvatsku kuhinju su predstavljali Ivan Pažanin i Zadranin Renato Kraljev, dok su predstavnici Molisea bili Filindo Russo i Colombo Bobo Vincenzi. S njima je u Rimu bila i zamjenica direktorice TZ Zadarske županije Ina Sikirić prezentirajući turizam ove županije pred mnogobrojnim novinarima. Molise je područje na kojem obitavaju Moliški Hrvati pa dakle govorimo o hrvatskim varijacijama kuhinje.
Cjelokupni program je za cilj imao predstavljanje i promoviranje mediteranske prehrane, ali i proizvoda koje je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu, a koju dijelimo s Italijom i još pet mediteranskih zemalja. Pažanin je predstavio crnu rižu s dimljenim plodovima mora, dok je Renato spravio banjski brudet, a zajedno su na simpatičan način animirali i zainteresirali publiku o hrvatskim delicijama, ali i odmoru u našoj zemlji, posebice Dalmaciji. Tijekom nastupa Kraljev je kratko predstavio i svoju knjigu, kuharicu Zadarske županije, prevedenu i na talijanski te engleski jezik.
Prezentaciji je prisustvovao ministar turizma Gari Cappelli koji je istaknuo važnost hrvatske gastronomije kao motiva dolaska turista u Hrvatsku. Svojom nazočnošću ovu su prezentaciju uveličali i veleposlanik RH u Rimu, Jasen Mesić, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, Neven Pelicarić te predstavnici diplomatskog zbora i brojni novinari.
Prezentaciju hrvatske gastronomije zajednički su organizirali Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Italiji, Udruga Jedna Musika, Acquaviva Collecroce i Hrvatsko-talijanski mozaik u Rimu.
– Ova je prezentacija samo jedna od niza aktivnosti talijanskog predstavništva HTZ-a jer se istovremeno provodi marketinška kampanja na širokom talijanskom tržištu, a u pripremi su i brojne prezentacije destinacija, novih letova te aktualnih vijesti o hrvatskoj turističkoj ponudi. S brojnim partnerima i predstavnicima medija imamo odličnu suradnju te svi oni potvrđuju povoljan položaj Hrvatske na talijanskom tržištu, istaknula je Viviana Vukelić, agilna direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji.
U slijedu događanja koji će se nastaviti kroz tjedan uslijedit će i izložba fotografija Borisa Kačana, tako da možemo kazati, kako " Svi putevi vode u Rim", da su ovdašnje snage učinile da Talijanima dobar dio putova iz njega usmjere ka Zadru i Zadarskoj županiji.