Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

istraga još traje

Remont helikoptera HV-a preplaćen 10 milijuna eura?

Autor: Hina

22.01.2024. 11:07
Remont helikoptera HV-a preplaćen 10 milijuna eura?

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELLVeć više od dvije godine USKOK provodi izvide po kaznenoj prijavi podnijetoj protiv četiri osobe zbog remonta vojnih helikoptera Mi 171 Sh koju su u listopadu 2021. godine podnijeli članovi stručnog tima Zrakoplovno-tehničkog centra, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Kaznena prijava podnijeta je protiv bivših šefova Uprave ZTC-a u Velikoj Gorici Ivica Grebenara i Pavla Krpana te brigadira Ivice Devčića, nekadašnjeg načelnika samostalnog sektora za postupke javne nabave MORH-a, te Mirka Ljevara, nekadašnjeg načelnika samostalne službe za vojni zračni promet.


U međuvremenu je Ivica Grebenar otišao iz ZTC-a i danas je ravnatelj Uprave za materijalne resurse u MORH-u. U tom je ministarstvu i dalje zaposlen brigadir Ivica Devčić.
U kaznenoj prijavi detaljno se iznose mnogobrojne nepravilnosti tijekom ugovaranja remonta helikoptera s ruskom kompanijom Vertoljeti Rusija te se izrijekom tvrdi da je počinjenja šteta u vrijednosti oko deset milijuna eura.


Dvije godine nakon podnošenja kaznene prijave Jutarnji list je pitao Ministarstvo obrane jesu li upoznati s time da je kaznena prijava podnijeta, jesu li upoznati s njenim sadržajem i kakav je njihov stav o kaznenoj prijavi protiv ravnatelja njihove uprave.


Kratko su odgovorili da su “Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga upoznati s predmetom u obliku koji ne kompromitira eventualne dokaze te daljnje provođenje kriminalističkog istraživanja” te time potvrdili da im je poznato da su prijavom obuhvaćeni i njihovi djelatnici i o čemu je riječ.


Zanimljivo je da izvidi u ovom predmetu traju još od 2018. godine kada su vojna i kriminalistička policija, po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, pokrenule izvide vezano za remont. Do danas nije poznato jesu li otkrivene ikakve nepravilnosti, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.