Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer odbacio Hamasove uvjete puštanja talaca

Autor: Hina

21.01.2024. 21:18
Izraelski premijer odbacio Hamasove uvjete puštanja talaca

Foto: ReutersIzraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je odbacio uvjete Hamasa za okončanje rata i puštanje talaca koje bi uključivalo potpuno povlačenje Izraela i ostanak Hamasa na vlasti u Gazi.


“U zamjenu za puštanje naših talaca, Hamas zahtijeva kraj rata, povlačenje naših snaga iz Gaze, puštanje svih ubojica i silovatelja”, priopćio je Netanyahu. “A da Hamas ostane netaknut.”


“Odbacujem u cijelosti uvjete predaje čudovišta Hamasa”, rekao je Netanyahu.
Dogovorom kojem su u studenom posredovale Sjedinjene Države, Katar i Egipat pušteno je više od 100 od približno 240 talaca koji su zatočeni u Gazi tijekom napada Hamasovih militanata 7. listopada, u zamjenu za puštanje 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.


Otkad je dogovor završio, Netanyahu se suočio s rastućim pritiskom da izbavi preostalih 136 talaca koji su u zatočeništvu.


Netanyahu je također zauzeo oštriji stav glede palestinske državnosti nego ranije.


“Neću kompromitirati punu izraelsku kontrolu cijelog teritorija zapadno od rijeke Jordan”, rekao je.


Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da je razgovarao s Netanyahuom oko mogućeg rješenja stvaranja nezavisne palestinske države, predlažući da jedna opcija uključuje nemilitariziranu vladu.


Doimalo se da je u subotu Netanyahu zauzeo stav protiv Bidenovih prijedloga glede palestinske državnosti nakon što završi rat protiv Hamasa u Gazi, s obzirom na to da dvojica državnika ne dijele stav o palestinskoj državnosti, što je rješenje koje Biden zagovara u svrhu postizanja dugoročnog mira.


U nedjeljnom priopćenju, Netanyahu je ponovio da će inzistirati na “punoj izraelskoj sigurnosnoj kontroli nad cijelim teritorijem zapadno od Jordana.”


Netanyahu je rekao da se suočio s “međunarodnim i domaćim pritiscima” da promijeni svoju poziciju.


“Moje inzistiranje ono je što je godinama sprječavalo stvaranje palestinske države koja bi predstavljala egzistencijalnu prijetnju Izraelu”, rekao je Netanyahu.