Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Međunarodna policijska akcija

Razbijena "putujuća banda" koja diljem EU pljačka po kućama

Autor: Hina

26.02.2023. 07:53
Razbijena

Foto: IlustracijaHrvatska policija sudjelovala je nedavno u međunarodnoj operaciji razbijanja “putujuće bande” koja pljačka po kućama u zemljama EU i pronašla u Hrvatskoj veću količinu nakita, tehničke robe i drugih predmeta koje smatra ondje ukradenima, rečeno je Hini.


Španjolska i francuska policija priopćile su, naime, početkom mjeseca da su razbile “putujuću bandu” koja je pljačkala kuće po Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu.


U pet europskih zemalja, najviše u Francuskoj, privedena je 31 osoba s hrvatskim, srpskim i talijanskim dokumentima. Pritom je pretraženo najmanje 17 kuća.
U tome je, u redovitoj međunarodnoj suradnji, sudjelovala i hrvatska policija.


“Navedena koordinirana akcija provedena je istog dana u više zemalja EU-a, a u nju su bili uključeni i policijski službenici u Hrvatskoj koji su, temeljem Europskog istražnog naloga proveli dokazne radnje pretraga kuća i drugih prostorija”,  navela je hrvatska policija u e-mailu poslanom Hini.


“Tom je prilikom pronađena i privremeno oduzeta veća količina nakita, mobitela, prijenosno računalo i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu iz kaznenih djela počinjenih u zemljama članicama EU-e ili su pribavljeni novcem otuđenim u navedenim kaznenim djelima”, dodala je policija sa sjedištem u Zagrebu.


U Hrvatskoj je policija uhitila dvoje ljudi, hrvatskih državljana, 27-godišnjeg muškarca i 57-godišnju ženu.


Putujuća banda je od srpnja 2021. do listopada 2022. godine počinila više stotina pljački kuća diljem Europe pri čemu je otuđila predmete u vrijednosti nekoliko milijuna eura, izvijestila je portugalska novinska agencija Lusa pozivajući se na podatke francuske policije.


Lusa navodi da je riječ o “srpsko-hrvatskoj kriminalnoj skupini”.


Skupina je operirala iz područja južnog španjolskog grada Alicantea pa je španjolska policija u obližnjem mjestu Orihuela uhitila pet osoba s hrvatskim i talijanskim dokumentima. Kod uhićenih je, tvrdi policija, pronađen skupocjeni nakit te plastična kartica za nasilno obijanje brava na vratima stanova i kuća.


Španjolska je godinama na udaru pljačkaša kuća, odnosno “obiteljskih klanova”, kako ih naziva tamošnja policija.


Muškarci automobilima razvoze mlade žene pred kuće i zgrade, a one zatim obijaju brave te iznose vrijedne predmete poput nakita, parfema, gotovine i satova.


Njihov trag je vodio do Francuske pa je u rujnu 2022. oformljen španjolsko-francuski policijski tim koji se obratio za pomoć i policijama Hrvatske, Italije, Nizozemske i Švicarske.


Identitet uhićenih nije objavljen.


Hrvatska policija napominje kako se kriminalističko istraživanje nastavlja.


“Međunarodna akcija se nastavlja te u ovom trenutku ne raspolažemo službenim podacima o drugim osobama uhićenima u ostalim zemljama i koje su sudjelovale”, navela je hrvatska policija.


Dodaje da će nastaviti surađivati s drugim policijama na ovom i sličnim slučajevima.


“Razmjena saznanja o pripadnicima i kretanju mobilnih kriminalnih skupina počinitelja imovinskih delikata uobičajena je aktivnost među zemljama članicama EU-e, kao i nama susjednim zemljama koje nisu unutar EU-e”, dodala je hrvatska policija.