Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NOVA PODRHTAVANJA

Tursku pogodio još jedan prilično jaki potres: Od 6. veljače bilo ih je skoro već 10 tisuća

Autor: Hina

25.02.2023. 14:00
Tursku pogodio još jedan prilično jaki potres: Od 6. veljače bilo ih je skoro već 10 tisuća

Foto: ReutersPotres magnitude 5,2 pogodio je pokrajinu Niğde u središnjoj Anadoliji, priopćio je u subotu centar za praćenje potresa Kandilli. Epicentar potresa bio je u okrugu Bor, nekih 350 kilometara zapadno od potresom razorenog područja Turske i Sirije.


Prije toga je od petka navečer u Turskoj registrirano najmanje sedam potresa magnitude 4 po Richteru, uključujući i na potresom pogođenom jugu zemlje, objavila je turska agencija za katastrofe AFAD. Gradonačelnik grada Niğdea Emrah Ozdemir državnoj televiziji TRT rekao je da još nema izvješća o šteti.


I Sirija je u subotu priopćila da je zabilježila 61 novi potres u posljednja 24 sata. Dva potresa registrirana su i u sjevernom Iraku, javlja iračka državna novinska agencija INA.
Prvi je zabilježen rano u subotu u iračkoj sjevernoj pokrajini Ninivi, a drugi u Erbilu, glavnom gradu autonomne regije iračkog Kurdistana. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.


Nakon velikih potresa koji su pogodili Tursku 6. veljače dogodilo se više od 9600 naknadnih potresa. Orhan Tatar iz AFAD-a rekao je da bi se potresi mogli nastaviti iduće dvije godine.


Agencija je u petak objavila da je broj poginulih u Turskoj prešao 44,2 tisuće ljudi. U susjednoj Siriji poginulo je najmanje 5900 ljudi, što znači da je ukupan broj žrtava razornog potresa u dvije zemlje preko 50 tisuća. Iz pogođenog područja u Turskoj evakuirano je preko pola milijuna ljudi.