Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nove napetosti

Rafalna paljba na sjeveru Kosova, srpski general zahtjeva vojsku na granici

Autor: Hina

26.12.2022. 09:02
Rafalna paljba na sjeveru Kosova, srpski general zahtjeva vojsku na granici

Foto: ReutersNačelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović izjavio je u nedjelju navečer, nakon vijesti u rafalnoj pucnjavi na sjeveru Kosova, da je na administrativnoj granici Srbije s Kosovom neophodno pristustvo VS-a, ne navodeći više detalja.


Kosovski mediji na srpskom i albanskom različito su ranije večeras izvijesti o rafalnoj pucnjavi kod Zubinog Potoka na sjeveru Kosova.


Portal Kosovo online naveo je da je do pucnjave došlo kad su “specijalci Kosovske policije pokušali ukloniti barikade” na jednoj od lokalnih cesta u općini Zubin Potok.
Prištinska Koha pak tvrdi da su lokalni Srbi napali pripadnike međunarodnih snaga (KFOR), a KFOR je za taj portal kasnije potvrdio pucnjavu “u blizini svoje ophodnje”, ali ne i napad.


Kosovska policija demantirala je navode medija u Beogradu “o bilo kakvim sukobima s policijom u Zubinom Potoku”.


“Situacija je složena, kompleksna, zahtjeva prisustvo vojske duž administrativne linije i u narednom periodu vojska će biti usmjerena ka izvršenju zadataka”, rekao je večeras za provladinu komercijalnu TV Pink načelnik GS VS-a general Milan Mojsilović.


On se ranije večeras sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a za TV Pink je potvrdio da je na putu za Rašku, na jugu Srbije, ne navodeći više detalja.


Napetosti na sjeveru Kosova traju već dva tjedna nakon što je Kosovska policija (KP) uhitila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za “narušavanje ustavnog poretka”, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.


Idućih dana uhićena su još dvojica Srba, a uklanjanje barikada zatražili su SAD i Velika Britanije u Beogradu i Prištini, te njemački veleposlanik na Kosovu.


Glavni izvor napetosti između Srbije i njezine bivše pokrajine s većinskim albanskim stanovništvom proglašenje je neovisnosti Kosova 2008. godine.


Srbija još uvijek ne priznaje taj potez i potiče srbijansku manjinu na Kosovu da ostane odana Beogradu.


Najnoviji spor Prištine i Beograda su registarske tablice, nakon što je vlada u Prištini objavila u studenom da oko 10.000 kosovskih Srba mora zamijeniti registarske pločice koje im je izdala Srbija pločicama Republike Kosovo (RSK) do sljedećeg travnja.


Srbi su reagirali masovnim napuštanjem kosovskih institucija, a ostavke je podnijelo stotine policajaca, sudaca i tužitelja, četiri gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom, te 10 zastupnika u kosovskom parlamentu i jedan ministar. To je povećalo napetosti i bojazan od novih nemira.


Beograd je upozorio da neće biti samo promatrač ako Priština pokuša kazniti Srbe na sjeveru, dok kosovske vlasti inzistiraju na tome da “imaju kapacitet” držati situaciju pod kontrolom.


Čelnici iz cijele Europe i šef NATO-a pozvali su na kompromis, u svjetlu usredotočenosti zapadnih vlada na rat u Ukrajini i energetsku krizu.


Posrednička diplomacija SAD-a i EU u međuvremenu nije dala rezultate, a barikade na Kosovu u ponedjeljak ulaze u 17. dan.