Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

AKCIJA NA ATLANTIKU

Potraga za Titanom: Na dnu mora pronađene krhotine podmornice

Autor: Portal ZL

22.06.2023. 20:43
Potraga za Titanom: Na dnu mora pronađene krhotine podmornice

Foto: ReutersMultinacionalni tim za potragu već peti dan u četvrtak pokušava morskim i zračnim putem pronaći turističku podmornicu u blizini olupine Titanika koja je nestala s petero putnika kojima je prema pretpostavkama ostalo kisika do danas. Podmornica Titan veličine kombija, kojom upravlja američka tvrtka OceanGate Expeditions, počela se spuštati u nedjelju u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu. Izgubila je kontakt s brodom za podršku nakon što se približila najpoznatijoj olupini na svijetu u sjevernom Atlantiku.


Titan je bio opremljen kisikom dovoljnim za 96 sati, kako je poručeno iz tvrtke, što znači da su se spremnici ispraznili u četvrtak oko 13 sati. I dalje traje potraga za podmornicom, a američka Obalna straža u četvrtak predvečer je objavila da su pronašli krhotine na dnu mora za koje se vjeruje da su s podmornice.


Pronađeni ostaci podmornice


Vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) na dnu u blizini olupine Titanica detektiralo je polje krhotina, potvrdila je Američka obalna straža, kako javlja televizija N1.
“Stručnjaci trenutno procjenjuju informacije”, kažu iz Obalne straže, prenosi Sky News.


Potvrđeno je da je francuski dubinski robot Victor 6000 raspoređen, dok je kanadsko plovilo Horizon Arctic također rasporedilo vlastiti ROV koji je na morskom dnu.


Podmornica Titan / Foto OceanGate

Podmornica Titan / Foto OceanGate


U OceanGateu se još nadaju…


Guillermo Sohnlein, suosnivač OceanGatea, smatra da podmornica ima više kisika po osobi od procijenjenih 96 sati.


“Danas će biti kritični dan u ovoj misiji potrage i spašavanja, jer zalihe podmornice za održavanje života idu prema kraju”, rekao je za Sky News pa dodao:


“Siguran sam da su Stockton Rush i ostatak posade prije nekoliko dana shvatili da je najbolja stvar koju mogu učiniti kako bi osigurali svoje spašavanje proširiti ograničenja tih zaliha što je više moguće. Ohrabrio bih sve da se nadaju da će se posada sigurno vratiti.”


Nažalost, dojam je da potraga ne ide prema pozitivnom ishodu jer je Američka obalna straža pronašla krhotine u Titanicovom okruženju, a vjeruje se da su s podmornice Titan, javlja televizija N1.


Detalji o krhotinama


Stručnjak za spašavanje David Mearns tvrdi da su pronađene krhotine okvir za slijetanje i stražnji poklopac podmornice.


On je prijatelj dvojice putnika Titana i dio WhatsApp grupe koja uključuje Klub istraživača (eng. The Explorers Club).


“Predsjednik kluba je izravno povezan s brodovima koji sudjeluju u potrazi i tvrdi da se radi o okviru za slijetanje i stražnjem poklopcu podmornice”, rekao je Mearns za Sky News i dodao:


“Titan je nekonvencionalna podmornica. Taj stražnji poklopac je njen šiljasti kraj, a okvir za slijetanje je malen, ali načinjen tako da se cijela podmornica osloni na njega kad stigne do dna. To potvrđuje da se radi o podmornici.”


Dakle, trup još nije pronađen.


“To znači da trup još nije pronađen, ali dva vrlo važna dijela cijelog sustava su otkrivena i to ne bi bilo pronađeno da nije fragmentirano. Stoga, nešto stvarno loše se dogodilo s podmornicom”, naglasio je Mearns.